Az iOS elleni legnagyobb méretű támadás van kialakulóban Kínában. Kártevőt csíptek el, nem is akármilyet: a WireLurker OS X-en vár csendben, amíg nem dugnak rá USB-vel egy iOS-eszközt. Akkor jó esetben csak telepít egy ártalmatlan programot, rosszabb esetben fizetési adatokat szerez meg.

1789448e-s.png

A malware kiindulási pontja a Maiyadi App Store, a kínai online boltban külső fejlesztők szoftvereit lehet letölteni, sokan használják ezt az Apple saját, ellenőrzött üzlete helyett. Egy kaliforniai biztonsági cég szerint több mint 400 alkalmazás tartalmazza már a WireLurker kódját a boltban, és ezek több mint 356 ezer alkalommal töltődtek le OS X-re.

Amikor a Macre kerül a kód, a WireLurker vár. Egészen addig, amíg rá nem dugnak USB-vel egy iOS-eszközt.

Két eset lehetséges: ha az iOS-eszköz jailbreakelt, akkor az app felülírja a TaoBao és AliPay appokat úgy, hogy megszerezhesse a fizetési információkat azokból. De a malware veszélyes a nem feltört, eredeti, zárt operációs rendszerre is. Igaz, nagy bajt ezeken egyelőre nem csinál, csak telepít egy képregényolvasó alkalmazást, egy enterprise tanúsítvány használatával. A szakértők szerint ezzel tesztelik, hogy mennyire működik a dolog sima iOS-en is.

A malware egyelőre fejlesztés alatt van, a készítők céljai még nem ismertek. Ha az Apple saját üzleteiből vásárolunk programokat, és nem törjük fel az iOS-t, egyelőre biztonságban vagyunk.