Az iFixit és más műhelyek is gyorsan szétkapták az Apple belépő asztali gépét, a Mac minit. Direkt hangsúlyozom, hogy belépő szintű, ugyanis az 1 terabájtban maximált tárhely, az SSD hiánya az alapmodellekben és a négymagos processzorokról kétmagosra váltás után nehéz lenne nem látni az Apple szándékát. A mini egy ponton határozottan beveri a fejét, hiába pakolnánk bele minden földi jót, nem adnak lehetőséget a végtelenségig upgrade-elni.

Persze azoknak, akik minin dolgoznak, a mostani teljesítmény is bőven elég lehet, ezt gyorsan tegyük hozzá.

Screen Shot 2014-10-21 at 16.19.36.png

A szétszedés során megerősítést nyert a négy napos sejtés: tényleg rá van forrasztva a memória a Mac mini alaplapjára. Az Apple ezt nem kommunikálta a bemutatón, a weboldalon feltüntetett, mobil eszközökbe tervezett LPDDR3 memóriamodulok árulkodtak, hogy valami nem stimmel. Hát tényleg nem: az iFixit véleménye szerint a RAM cseréje lehetetlen. Vásárlásnál kell dönteni, mennyit forrasszanak rá, aztán kusspicsába.

Itt látható az alaplapon a 8 gigabájtnyi Samsung (ráadásul) memória:

Xdi1YLbX3ugbjrMD.jpg

Bejutni egyáltalán a házba is sokkal nehezebb, mint eddig. A korábbi lecsavarós aljzatot kidobták, a műanyag fedő alatt pedig 3 darab TR6 Torx biztonsági csavar található, amit most először láttak bárhol alkalmazni. Az iFixitnek nem is volt ilyen csavarhúzója, improvizálniuk kellett.

c6PxygNBHC6I1Kgv.jpg

Kiderült az is, hogy a korábbi két SATA port helyett most csak egy van az alaplapon, viszont úgy tűnik, van lehetőség PCIe kábellel bővíteni. Ha a teljes házat kibeleztük, előbukkan a merevlemez is (2.5 colos, és 7 milliméter vastag, ha valaki tuszkolna a helyére valamit). Ennek a keretén is találtak egy csatlakozási pontot egy PCIe SSD-hez, a 27-es Retina iMac SSD-je méretben pont ide illik. Úgyhogy van lehetőség a házi barkácsra, ha valakinek ez kell.

A3YfBFqYGecQChrV.jpg

Pozitívum, és a szép mérnöki munka eredménye, hogy sehol sincs ragasztó a házban. A szerelésre 10-ből 6 pontot kapott az új mini.