Először is: a Yosemite-vel eddig meg vagyok elégedve. Kábé 8 giga szabad helyet hozott - nem a swapfile-ok -, a rendszer pedig gyorsabb és stabilabbnak tűnik, mint eddig. Úgy érzem, hogy egy új gépet kaptam. Imádom az új Spotlight-ot, ahogy a Cmd + Space-re előugrik középen, amilyen gyorsan reagál, hogy a szótárat a top hit után azonnal hozza, nagyon rendben van az egész. Kompatibilitási problémám eddig nem volt, na jó, az MPlayer nem látszik teljes képernyőn, úgyhogy itt szükséges lesz valami frissítés, de majd a négynaposban megoldom.

A hívások továbbítása a telefonról az asztali gépre működik, igaz csak a negyedik kicsengés után jelent meg az asztalon, de még mindig inkább ezt várom meg, minthogy kikeressem az iPhone-t mondjuk Évi táskájából.

Screen Shot 2014-10-21 at 10.17.13.png

Az SMS-eket is megkapom, válaszolni is tudok rögtön a noti ablakából. Ehhez a telefonon a Beállítások — Üzenetek — Szöveges üzenet továbbítása menüpontban lehet beállítani az érintett gépeket:

IMG_9043.PNG

A Handoff funkciót (folytatni egy másik gépen a munkafolyamatot bizonyos appoknál) pedig mind a telefonon, mind a gépen érdemes lecsekkolni.

  • iOS-en a Beállítások — Általános menüpontban látható a Handoff panel.
  • A Yosemite-ben a System Preferences… — General (Általános) ablakon, a Recent Items alatt, majdnem az ablak alján találjuk a pipálási lehetőséget. Találtam volna, mert nekem nem jelent meg: a 2011-es MacBook Airrel nem kompatibilis a dolog.

A Handoffhoz a gépnek tudnia kell a Bluetooth LE (Low Energy) szabványt, így tudnak kommunikálni a telefonnal különösebb akksimerülés réme nélkül. Azok a Macek tehát, amik nem támogatják a BLE-t, kimaradnak a Handoff jóságaiból. És itt jön az érdekes része: az én MacBook Airem tudja ezt, papíron.

Hogy leellenőrizd, a géped alkalmas-e a Handoffra, az About this Mac ablakban a System Reportra kattints, majd a Bluetooth menüben ellenőrizd ezeket:

Screen Shot 2014-10-21 at 09.03.48.png

Screen Shot 2014-10-21 at 09.04.46.png

Ha tudja a BLE-t, és az LMP verzió 0x6, akkor elvileg jó vagy. Kivéve, ha 2011-es MacBook Air-ed van. Ugye.

Nem tudni, az Apple miért döntött így, de természetesen meg lehet buherálni a gépet, egy kext módosítással életre kelthető elvileg a dolog. Az eljárás hosszadalmas, 35 lépés plusz a troubleshooting, szóval én még nem éreztem erőt magamban rá. De aki szeretné, itt elolvashatja a menetét.

Tartsuk azonban szem előtt, hogy ez nem az Apple hivatalos megoldása, és akár haza is vághatjuk az operációs rendszer bizonyos funkcióit. Az Apple hivatalos álláspontja, hogy ne csináld, nyilván.

Nem megy az Instant Hotspot funkció sem, egyelőre az okát kutatom. Nagyon egyébként nem izgat, hiszen a Personal Hotspot továbbra is működik, ahhoz képest ez csak egy könnyebb eszközfelismerést, és a jelszó beírásának mellőzését hozta el (ha a két eszköz egy iCloud fiókba van bejelentkezve).