Hamarosan elindul az Apple Pay fizetés az Egyesült Államokban, a Walgreens belső levelezése alapján már október 18-án is elindulhat náluk. A cupertinói Apple-központ kávézójában már használják, nyilván teszt céllal.

Az Apple Store-ok dolgozóit pedig nagyban készítik fel az új fizetési rendszer fogadására, hogy az iPhone 6-tal, 6 Plusszal vagy a későbbiekben Apple Watch-csal fizetők vásárlási élménye a lehető legzökkenőmentesebb legyen. A vásárlási élmény fontos.

applepay5.png

Ebből az oktatási anyagból kiderült pár részlet, amit eddig nem tudtunk. Az Apple szorosabban integrálódik a bankok rendszeréhez, mint amennyire az kötelező lenne.

Ugye ott kezdődik a használat, hogy a Passbook appot használva lefotózzuk a bankkártyánkat, így kerülnek be az adatok a rendszerbe. A program összesen nyolc kártyát tud tárolni a leírás szerint.

Valamennyi kártyához megnézhetjük a Passbookon belül a korábbi aktivitásokat, ha pedig több infóra, lehetőségre van szükségünk, az adott bank appjára mutató linket is kapunk.

De a legjobb, hogy ha lejár a kártyánk, nem kell csinálnunk semmit a Passbookban: automatikusan update-eli a kártyainfókat az új lejárati idővel, amit a banktól kérdez le. Minket persze értesít erről, de dolgunk nincs vele.

Ha visszaviszünk egy terméket az Apple Store-ba, csak hozzá kell érintenünk a telefont vagy az órát az Apple Store EasyPay készülékhez, az eladó látni fogja a korábbi tranzakciókat, és tudja módosítani.

Biztonsági okokból a számlán az Apple nem szerepelteti többé a vevő nevét, címét vagy bankkártyaadatait, csak az Apple Pay device ID utolsó négy számjegyét tünteti fel.

applepay8.png

Kérdés, mi van akkor, ha egy vásárlónak nem működik az Apple Pay? A leírás szerint a dolgozók hozzáférnek egy spéci szoftverhez, az Apple Pay Demóhoz, amivel meg tudják vizsgálni, hogy hardveres gond miatt hiúsul-e meg a vásárlás.

Ami a lényeg, hogy a használat ennyire egyszerű:

  • lefotózod a bankkártyádat
  • használod a telefont a fizetésre, az ujjlenyomat-olvasónál megfogva a telefont hozzáérinted a fizető terminálhoz

Amit nem kell tennünk:

  • regisztrálni külön erre a szolgáltatásra
  • letölteni egy külön appot emiatt
  • beírni bármilyen adatot bármilyen formba
  • megadni a nevünket és címünket a vásárlásnál (Apple Store-ban, kivéve Apple Care vásárlás esetén)
  • PIN-kódot megadni
  • átnyújtani egy plasztikkártyát egy idegennek, rányomtatva az összes információval, amivel vásárolhatnak a számlánkról
  • újraregisztrálni a kártyát, ha lejár

Ahogy én látom, az Apple mindenben igazodott a bankkártyákhoz, hogy egyesével irtsa ki az összes kellemetlenséget velük kapcsolatban. Kissé ironikus ehhez képest, hogy a folyamat mégis egy kártya szkennelésével indul, és végig egy virtuális bankkártya képét láthatjuk a programban, miközben pont ezt az intézményt készülnek kinyírni. De úgy látszik, az evolúció nem tud egyszerre kettőt lépni.