Mától lesz elérhető az iOS 8 (valamikó'), az Apple legújabb mobil operációs rendszere. Lássuk, hogy mit érdemes nyomogatni, kipróbálni, ha letöltöttük a rendszert.

Fotók, és iCloud fotókönyvtár

hero.png

Automatikusan az iCloudban tárolja a fotóidat és videóidat a rendszer, eredeti felbontással és formátumban. A készülékeken kisebb verziót tart csak meg, hogy több szabad helyed maradjon készíteni a képeket és videókat. 5 GB iCloud-tárhely ingyenes, és további tárhelyre elő lehet fizetni. És most már tényleg minden készüléken ugyanaz látszik: ha az egyik eszközön belenyúlsz a képbe, a többin is látszik majd a változás. Az eredeti meg mindig elérhető marad.

hero_image_1.png

Üzenetek

Talán a legjobb, hogy felvett hanggal is válaszolhatunk egy üzenetre, vagyis nem kell gépelni, autóban ülve is bátran és gyorsan cseveghetünk. Csak a fülünkhöz emeljük a telefon, beszélünk, és küldi a hangot. Videót is sokkal gyorsabban küldhetünk üzenetben, megoszthatjuk a helyünket az ismerőseinkkel egy meghatározott ideig, új embereket vehetünk fel egy beszélgetésbe, és egyszerre küldhetünk több fotót és videót.

Értesítések

Az értesítések interaktívabbakká váltak, azonnal reagálni lehet rájuk egy másik appban dolgozva is.

Screen Shot 2014-09-17 at 11.59.13.png

Dupla Home gomb megnyomással pedig a futó appok mellett a legutóbb kontaktált kontaktjaink is látszanak, arccal, névvel, lehet velük újra kontaktálni.

Mail

mail_hero.jpg

Talán a legjobb, hogy a vázlat, éppen szerkesztett levél és a bejövő üzenetek között egyszerűen válthatunk, így az asztali gépen ismert jelenség, a “hogy a francba is írta?” kérdést gyorsan megválaszolhatjuk, anélkül, hogy sokat kelljen ide-oda lépkedni.

Billentyűzet

Jöhetnek a külső fejlesztői billentyűzetek! Persze az Apple is sokat javított az eddigin, a beszélgetéseid és stílusod alapján olyan szavakat, kifejezéseket javasol az iOS 8, amiket nagy valószínűséggel használnál. Sajnos ez magyarul nem megy, legfeljebb külső fejlesztők megoldásával lesz megoldható. De megoldják, ez biztos.

Családi megosztás

Screen Shot 2014-09-17 at 12.27.44.png

 

A családtagok megoszthatják egymás között a megvásárolt tartalmakat, fotókat, naptárbejegyzéseket. Ha a gyerek venni akar egy appot, apuka látja a saját készülékén, és onnan hagyhatja jóvá. Ráadásul automatikusan megoszthatod a tartózkodási helyedet a családtagokkal, és az övéket is ugyanígy láthatod.

iCloud Drive

Bármilyen dokumentumot tárolhatsz a saját iCloud fiókodban, és onnan eléred bármelyik alkalmazással. Vége annak, hogy egy adott fájlt csak az a program lát, amivel megosztottad. Bárhol változtatsz, az összes készüléken látszik majd, így ha egyik készüléken dolgozol egy dokumentumon, a másikon fejezheted be, ott, ahol abbahagytad.

Egészség

health_hero_1.png

Új app, lehet rá tolni a szenzorokat.

Spotlight

Okosabb, lehet próbálgatni, weboldalakat, híreket és kész információkat ajánl, amikor rákeresel egy adott szövegre, szóra.

Handoff

Yosemite-tel együttműködve az iOS 8 átadja az aktuális folyamatokat, és ahol az egyik készüléken abbahagytad, ott folytathatod a másikon. A telefonokat a Macen is felveheted, és hívást is indíthatsz onnan. Ezekre még várni kell, Yosemite sehol.

Az iOS 8 ezekkel a készülékekkel kompatibilis: iPhone 4S és újabb, 5. generációs iPod touch, iPad 2 és újabb.

Screen Shot 2014-09-17 at 12.17.11.png

A videónkat a rendszerről itt láthatjátok:

További információkat és ficsöröket az Apple honlapján találtok.

A nem annyira reklámozott képességekről itt írtunk.