Szerintem sokan félreértették az Apple Watch lényegét. Igazából a megjelenése előtt én is. Azt gondoltam, hogy a dizájnja fogja _elsősorban_ eladni, másodszorban meg a képességei, hogy mit tud adni az eddigi Apple-rendszerhez ez az új kütyü.

Pedig valójában az Apple Watch inkább arra épít legjobban, hogy szeressék. Egy magyar vizsla, csuklópánttal.

Screen Shot 2014-09-15 at 09.04.28.png

Az Apple termékei mindig is szerethetőek voltak, ez különböztette meg őket a legtöbb konkurens termékeitől. Nem kellett ehhez az iPhone vagy az iPad sem, már egy sima asztali géphez is elkezdett vonzódni a vásárló, amikor minden egyes alkalommal, évek használata után is ugyanolyan csendesen, ventilátorhang nélkül végezte a dolgát, miközben az OS X úgy szolgált ki, mint előtte semmi. Ez kötődést alakított ki köztünk, és a minket kiszolgáló fém és műanyag között, akármilyen különös is ez. Aztán jött az iPhone a maga 98 százalékos vevői elégedettségével. Aztán az iPad, hasonló adottságokkal.

Többször megnéztem a keynote-on az Apple Watch bemutatót. És azt gondolom, hogy ott a lényeg, ahol eddig legyintettünk. Például kit érdekel így elsőre, hogy ki lehet zoomolni a koronával a Naprendszerbe? Meg hogy megoszthatod a szívverésed? Meg hogy rajzolhatsz a másiknak? Ez mind olyan mellékes izéke, amivel majd törődünk akkor, amikor már mindent ismerünk, nem?

Valójában sok-sok ilyen okosság változtatja szerethetővé az okosórát. Minden egyes alkalom, ahogy töltőre teszed, és felcuppan a helyére a mágnes, és hallod azt a kattanást, amit Jony valószínűleg hónapokig kínosan megtervezett. Röhej, de azon a kis kijelzőn gyorsabban megtalálsz egy alkalmazást ötven közül, mint az oldalakra és mappákra tördelt iPhone-on. Az emberek imádni fogják, hogy a koronával meg az érintőképernyővel egy pár négyzetcentin gyorsabban navigálnak, mint öt és fél colon. Persze még annál is gyorsabban: alulról felfelé húzva az ujjat előugrik a Glances, ahol a leggyakrabban használt programjaink lesznek.

A force tap eleinte szokatlan lesz, aztán amikor megszokod, olyan lesz, mintha mindig is lett volna. A beállítások előhívása ezzel a módszerrel zseniálisan gyors lesz, a korona és a kijelző különféle nyomáserősségeivel virtuózzá válunk.

Screen Shot 2014-09-14 at 10.22.38.png

Amikor majd először érezzük, hogy az Apple Watch finoman megkocogtatja a csuklónkat egy értesítéskor ahelyett, hogy az iPhone-unk éktelen, termet betöltő rezgését kelljen megosztani mindenkivel, hálásak leszünk. És nem kell elővenni a telefont, kivonni magunkat a társaságból egy noti miatt, csak rápillantunk az óránkra, és eldöntjük, hogy elég fontos-e, hogy megszakítsuk, amit épp csinálunk.

Az egyesült államokbeliek, akik meg először fizetnek majd úgy, hogy duplán megnyomják a kontaktgombot, és odatartják a kezüket, egyenesen imádni fogják.

Még nem volt ennyire szerethető terméke az Apple-nek. Olyan, ami ennyi kifinomult aprósággal hálálja meg, hogy használják. Emiatt megbocsájtjuk neki azt a kissé bumfordi külsőt, ami most talán nem is tűnik annak, de két év múlva úgy nézünk rá, mint Shrekre.