“A Sennheiser az jó” - hangzik el minden egyes alkalommal, amikor fülhallgatók jönnek szóba. Ez évek, évtizedek óta egy megingathatatlan hit az emberekben tapasztalataim szerint, amit két dolog táplálhat:

  • a Sennheiser tényleg jó, vagyis a tapasztalat mondatja az emberekkel a megingathatatlan állítást
  • ha van egy nagyon erős branded, de azt nem tolod minden alkalommal a nép arcába, akkor felszítod a bennfentes szájhagyományt, amikor “titkos tipp” leszel, mert mégsem egy csillivilli agyonhájpolt tömegterméket árulsz

Fontos, hogy noha úgy tűnik, mindkét állítás kikerüli a “csúnya marketing” eszközeit, valójában zseniális marketingeszközök ezek is. Tökéletesek, észrevétlenek, mert alapvetően a jó termékből indulnak ki.

Én elkértem a Speedshoptól négy Sennheiser fülest tesztelésre, kíváncsi voltam, mit tudnak. Nem újoncként álltam neki a dolognak, korábban két Sennheiserem volt, egy olcsó, tűrhető minőségű párnás fejhallgató, meg egy drágább, hallójáratba illeszkedő modell, amit nagyon szerettem.

A lényeg szerintem az, hogy Sennheiserből is van nagyon olcsó és drága modell, és ezeket nem szabad összekeverni. Én most mindből próbáltam.

Ne feledjétek, nálunk nem vásárlásösztönző PR szöveget olvashattok, leírjuk a valódi véleményünket a kipróbált termékekről akkor is, ha épp nem tetszik.

MX 170

48494471.sennheiser-mx-170.jpg

Na tessék, itt van egy 2400 forintos Sennheiser, a belépő modellek közül. Mégis tudja azt, amit kell: jobban szól, mint a két éves Apple fülesem, pedig az sokkal drágább. Persze nem akarom a kettőt összehasonlítani: a Sennheiser alapmodelljében például nincs mikrofon, sem vezetékről irányítható hangerő meg egyebek. Ez olyan, hogy bedugod a füledbe a bumszli végeket, amik valahogy majd csak ottmaradnak, és hallgatod a zenét. Azt viszont az árhoz képest meglepően jó minőségben.

Kapható az Appleblogshopban, ára 2400 forint.

MX 685 SPORTS

Sportoláshoz tervezett füles, olyan ergonómiai kialakítással, hogy elsőre nem is értettem: egy felfelé kitolható műanyag kampó áll ki a fülesből, amivel a cuccot a hallójárat felső részének belső oldalához rögzítheted.

square_louped_MX_685_sports_01_sq_sennheiser.jpg

Screen Shot 2014-08-04 at 15.47.58.png

Vagyis rögzíthetnéd: nekem a jobb fülemmel egyszerűen nem volt kompatibilis a dolog. Egyébként is kicsi fülem van, de azért még olyan nem volt, hogy ne illeszkedjen bele valahogyan egy ilyen termék.

Mivel ezt sem kell a hallójáratba illeszteni, ennek megfelelően nem is tartott rendesen az MX 685, és ciripelő hangokkal érkezett a zene, a környezeti zajok pedig behatoltak mindenfelől. Nem is kényelmes ráadásul.

Mikrofon ezen sincs.

Kapható az Appleblogshopban, ára 11.900 forint.

MM 70s

MC4xODY4ODcwMCAxMzU3ODE4Nzcz(1).jpg

Ezt már a hallójáratba kell illeszteni, kapunk hozzá plusz gumigyűrűket, mikrofont, funkciógombot, látszólag minden tökéletes. De valami mégsem az igazi: a magasok kissé furcsán szólnak, a mélyek nehezen kivehetőek, dörmögnek-brummognak, de nem annyira tiszták, nem is túl dinamikusak. Persze az előzőekhez képest a javulást lehet érezni, de nem ez lenne a kedvenc Sennheiserem, és nem is ez alapján állítanám a poszt elején írtakat.

Kapható az Appleblogshopban, ára 19.900 forint.

OCX 685i SPORTS

Na ez viszont az. Adidasszal közös kiadás az MX 685-höz hasonlóan, de más az ergonómiai kialakítás: itt egy fülön körbehaladó gyűrű tartja egyrészt helyén a fülest, másrészt a hallójáratba illeszkedő a kialakítás, így duplán biztos a tartás.

square_louped_OCX_685i_sports_01_sq_sennheiser.jpg

71Ayr17-L1S._SX522_SY479_.jpg

Ennek megfelelően a hangzás is. Nem bántóan, de határozottan nyomja az agyba a hangokat a cucc, a dinamika olyan, hogy a teszt alatt most először indult be a lábam a hallgatott zenére. Nem is tudtam leállítani.

Használható headsetként, vagyis mikrofon és hangerőszabályzó is helyet kapott a kábelen, meg persze a funkciógomb. Ennek a résznek a kialakításáról először a műanyag játékok ugrottak be, de aztán rájöttem, hogy ez strapabíróvá teszi. Sőt, akár egy csap alatti mosást is túlél a cucc, simán lecsutakolhatjuk, miután kifutottuk-bicilkiztük-fegyencedzettük magunkat.

Jó kis sportfüles: elnyomja a külvilág zaját, de kényelmes, stabil és bírja a behatásokat. Én ezt venném, vagy ha olcsón akarom megúszni, az elsőt.

Kapható az Appleblogshopban, ára 19.900 forint.