Az Aislelabs fogott egy csomó telefont, és megnézték, hogyan meríti az akksit a Bluetooth iBeacon folyamatos használat esetén. Az egésznek nincs sok értelme, hiszen egy órán keresztül kínozták folyamatosan a készülékeket, miközben a való életben a háttérben történik a szkennelés, jóval energiatakarékosabb módon. Ráadásul a Bluetooth Low Energy szabvány miatt az energiafelhasználás a legkevesebb bajunk, hiszen egy jelszóbeírással több energiát veszít a készülékünk, mint ezzel (12 óra alatt kevesebb mint 1 százalékot merít az iBeacon hétköznapi körülmények között).

Mégis tanulságos az eredmény, mert pár androidos készülék sokkal jobb eredményt ért el az Apple saját szabványát használva, mint az Apple:

ibeacon-battery-drain.png

Főleg az alacsony beaconok esetén látszik a különbség, illetve értelemszerűen a régebbi Bluetooth chipsetet tartalmazó készülékek rosszabbul teljesítettek. Mégis, az iPhone 5-ben és a Nexus 5-ben ugyanaz a generáció van, ugyanazt a Bluetooth LE-t használják a csomagok fogadására és küldésére, akkor mi lehet a különbség? Mitől ég be ennyire az iPhone?

  • Egyrészt azért, mert az iPhone-okban kisebb az akksi, mint az androidos társakéban, így természetesen nagyobb részét zabálja fel a meglévő tartalékoknak.
  • A tesztelők szándékosan hülyén használták a szolgáltatást, nem bízták rá a készülékre a menedzsmentet, hanem folyamatosan szkennelgettek. Ez azért félrevezető, mert elvileg okosabb iOS-en az iBeacon, mint más készülékeken. Korlátozza a háttérben futtatható iBeacon-ellenőrző folyamatokat, míg Androidon nincs ilyen korlátozás.
  • Látszólag a Moto G a király, de tegyük hozzá, hogy az iBeacon jeleknek csak egy kis részét volt képes feldolgozni, mintegy 25-33 százalékot. Mivel nem dolgozott rendesen, nem is fogyasztott sokat.

Mi az, amit mégis tanulhatunk a jelentésből? Mondjuk azt, hogy láthatóan gyorsan fejlődik a Bluetooth LE szabvány, és az eleve alig fogyasztó adatátviteli lehetőség egyre jobban kíméli az akksit.

A másik, hogy az idén várhatóan érkező nagyobb tepsi-iPhone-okra az ilyen táblázatok miatt is szükség van. A piac annyira eltávolodott az Apple méreteitől, hogy nehéz összehasonlítani fogyasztás szempontjából a készülékeket, az 1600 mAh-s akksit a 2070 mAh-ssal. Vagyis lehet, de a felhasználó ettől még szív a kisebbel.

A Samsung egyébként is keményen rászállt már a cupertinóiakra emiatt, konnektorok melletti hirdetési felületeket vásároltak az Egyesült Államokban, hogy ott szóljanak be: “so you have the power to be anywhere but there”. Ez ugyanis rímel az Apple “You're more powerful than you think” kampányára, na meg arra az általános gúnynévre, amivel az iPhone-használókat illetik: wall-huggers.

10166-2249-140813-Wallhugger_Ad-l.png