A BookLamp egy idahói startup, amit csak a “könyvek Pandorájának” neveznek. Egy Book Genome Project nevű rendszer az egész alapja, ami képes könyvet ajánlani a könyv szövege alapján, meg persze a felhasználók előzetes értékeléseiből kiindulva. Tavaly heti 40.000 - 100.000 könyvet indexáltak.

Itt van például Stephen King egyik regénye, amiben vámpíros témára, temetésre, szenvedésre, negatív érzelmekre keres a szoftver, így rögtön tudja, hogy szorongóknak ezt nem feltétlenül ajánlja majd.

booklamps-theme-currents-for-salems-lot2.jpg

Vagy itt van a szexuális tartalom a Szürke ötven árnyalata és a Levelek a Penthouse-nak című könyvben. A piros az tilos.

Screen Shot 2014-07-26 at 07.52.56.png

Gondolom ezért hasonlítják a Pandorához: nekik egy Music Genome Project nevű motorjuk van, ami hasonlót tesz a zenével: géneket azonosít bennük, ez alapján pedig képes azokat rendszerezni. Nyilván imádja az algoritmus az olyan félúton műfajváltó dalokat, mint mondjuk Stingtől a Fill her up.

A TechCrunch szellőztette meg a felvásárlást, az Apple pedig - szokásával ellentétben - megerősítette az akvizíciót. Források szerint 10 és 15 millió dollár között költött rá, a BookLamp pedig nyitott egy irodát Cupertinóban is. Ott készítik el valószínűleg az Apple részére az értékelő szoftvert.

A BookLamp az Amazonnal is tárgyalt korábban, de a seattle-i cég inkább a GoodReads-et vásárolta meg. Látszik, hogy nagyon próbálja tartani a lépést az Apple, és egyértelműen az Amazon nyakára mászna a könyvértékesítés terén.