Végre politizálhatunk egy jót. Talán emlékeztek még arra, hogy december közepén a DK egyik képviselője, Oláh Lajos kérdést intézett Varga Mihály gazdasági miniszterhez. Azt szerette volna megtudni, hogy miért túlárazott Magyarországon az iPhone 5s.

Tegnap végül megjött írásban a válasz a minisztertől:

Az iPhone árak nemzetközi eltérését befolyásolhatják ugyan az adók, azonban ez nem indokolhatja az árak nagyarányú eltérését. Magyarországon ugyanis a GDP-arányos adóterhelés átlagosan 5-7% százalékponttal marad el a nyugat-európai EU tagállamokétól. Ha önmagában az általános forgalmi adót tekintjük, az sem magyarázza az eltéréseket, de az árakra még sok egyéb adó és költségelem hat, valamint nem hagyhatjuk figyelmen kívül az árfolyam-különbözetet, vagy a kereskedelem hasznát sem, amely több fázison keresztül halmozódhat is, illetve amelyről nem állnak rendelkezésre megbízható adatok.

A szolgáltatók által feltüntetett árak a valóságban nagyon nehezen hasonlíthatók össze, tekintettel arra, hogy azokhoz sok esetben más tényezők is kapcsolódnak : a különböző díjcsomagok, előfizetési akciók nagymértékben befolyásolják a termékek és szolgáltatások együttesének árát. Az árak kialakításába a piaci verseny szabadsága miatt a Kormány nem avatkozik be, a kedvezmények nyújtásáról a piacon tevékenykedő vállalkozások döntenek.

Haha.

Sok vicces magyarázatot kaptunk már a valóban szélsőségesen piacbarát kormánytól az elmúlt években, ilyen kevés munkával viszont még egyikre sem lehetett rábizonyítani, hogy bullshit.

Az Apple oldalán ugyanis ott szerepel a termékek mellett a bruttó és a nettó ár is. Szóval hogy mennyibe kerül egy készülék, ha levonjuk a forgalmi adót és az egyéb, országspecifikus díjakat (nálunk: Artisjus-adót). Nem, ebben nincs benne az "árfolyamkülönbözet", a "kereskedelem haszna", "a szolgáltatói árak", az "akciók".

Nézzük csak az adózott, az Apple webshopjában elérhető árakat! Tisztán látszik, hogy ezek alapján Magyarországon a legdrágább az iPhone 5s a kontinensen, akármelyik modellt nézzük (a blogshopunkban persze találsz olcsóbban iPhone-t, de most nem ez a lényeg):

iphbr.001.png

És mi történik akkor, ha levonjuk az összegekből a forgalmi adót és az egyéb, kizárólag a terméket érintő adókat?

Kiderül, hogy a kontinentális Európában Magyarországon a legolcsóbb az iPhone, de egész Európát tekintve is csak a britek lehetnek versenyképesek velünk:

ipnetto.001.png

Szóval nem. Ennek semmi köze a versenyhez, meg a piaci környezethez. Egyetlen oka van annak, hogy Európában Magyarországon a legdrágább az iPhone: a magas adók. Ami kormányzati hatáskör, és nem piaci.

Közben látjuk, hogy a Vastagbőrön is megjelent egy elég alapos elemzés a hazai adók mértékéről az iPhone árával összefüggésben.