almalé és kungfu Rólunk

Switcher kézikönyv: Total Commander OS X-en?

Tamás javasolta, hogy áldozzunk egy részt a problémának, amivel a Total Commanderhez szokott Windows-júzer szembesül OS X-en. A Finder egy Macre váltónak elsőre ijesztőnek tűnhet, Tamásnak még az Intézőnél is kevésbé jött be, pedig szerintem remekül lehet használni, ha okosan csináljuk. Persze aki nem szeretne átszokni a Finder ablakokra, annak még mindig van lehetősége commanderezni. De menjünk sorban.

Screen Shot 2013-01-12 at 11.19.24 AM.png

Egy Finder ablak bal oldalán láthatjuk a Sidebart (ha nem, a View menüben tegyük láthatóvá), amin a legfontosabb mappákat láthatjuk: filmek, dokumentumok, képek, online mappák, satöbbi. Az itt látható lehetőségek száma bővíthető, így minden, gyakran használt könyvtárat egyetlen kattintással érünk el. Az ablak alsó felén láthatjuk a Path bart, vagyis az adott mappa elérési útvonalát. Minden egyes állomása kattintható, és mappák húzhatók rá, csakúgy, ahogy a Sidebarra is. Így az áthelyezés/másolás viszonylag gyorsan történhet megszokott irányokba. Ha mégis egy speciális mappába másolnánk, az adott könyvtáron tartva a másolandó fájlt/mappát a célpont megnyílik, és tovább válogathatunk az almappák között.

Persze mindenki más módszert vet be, valaki Cmd-C, Cmd-V-zik, mások Cmd-N-nel új Finder ablakot nyitnak a cél kiválasztására, íme az enyém. Én a Desktopot munkára használom, az aktuális, gyakran használt fájlok és mappák itt sorakoznak, váltogatják egymást. A legtöbbet az asztalra és az asztalról másolok, helyezek át fájlokat, lássuk hogyan. Először is megkeresem a célmappát, amit át akarok helyezni. A Mission Control - Hot Cornersbe nekem a jobb felső sarokra van beállítva az ablakok szétdobása (Desktop mutatása), a jobb alsóba a Mission Control, vagyis az összes megnyitott ablak mutatása.

5 copy.jpg

Screen Shot 2013-01-13 at 10.46.27 AM.jpg

Megfogom az áthelyezendő mappát, az egeret/ujjamat elrántom az egyik irányba. Így (jobb felső rántás esetén) azonnal dobhatom le az asztalra vagy valamelyik itteni mappába a fájlt (másoláshoz még pluszban lenyomom az Altot), vagy a Mission Control ablakok közül kiválasztom a megfelelő, már korábban kikeresett Finder ablakot. Nekem ez elég gyors és kényelmes.

Aki először fedezné fel a Finder lehetőségeit, annak javaslom, hogy olvassa el az itt felsorolt 40 tippet.

Aki ezek után is ragaszkodna a dupla ablakos fájlkezeléshez, vagy bonyolultabb műveleteket akar végrehajtani, esetleg plusz funkciókat, gyors FTP elérést és hasonlókat hiányol, azoknak is van megoldás. Ezek közül a legjobban ajánlott talán a Forklift, ami hazai fejlesztés, és 18 euróért tölthető le a Mac App Store-ból. Kipróbáláshoz a fejlesztői weboldalt érdemes meglátogatni.

Ajánlott lehet még a Transmit is, ami 30 euróért tölthető. A weboldalról letölthető a próbaverzió, megvásárolni akár innen, akár a Mac App Store-ból is lehet. Rá lehet még pillantani a PathFinderre is, ha valakinek egy ilyen megoldás jönne be.

Persze sokan az ingyenes Total Commandert szeretnék itt is viszontlátni, ami ugye csak látszólag volt ingyenes Windowson is, valójában shareware, és 8990 forintos regisztrációs díjjal lehetne böcsülettel használni. Ingyenes megoldás OS X-re a muCommander, ami ténylegesen freeware, és hozza a kötelezőt: két ablakos fájlkezelő, az előnyeit és hátrányait, meg hogy az utóbbiakkal mennyire tud együtt élni, mindenki döntse el maga.

Akinek más kedvence van, ami kiváltotta a windowsos megszokott fájlkezelését, esetleg még javított is a helyzeten, ne hallgassa el.

update: Ajánlottátok még a Disk Ordert, valamint a Total Finder nevű plugint, ami a Finder UI-jához nyúl úgy, hogy plusz funkciókat, tabokat és akár megosztott nézetet is kapunk.

Ha a posztban megadott  linkre kattintva vásárolod meg a programokat, részesedést kapunk a vásárolt összegből. Az ára nem változik, csak jobb lesz nekünk. Ha ezt nem akarod, keress rá az appokra a Mac App Store-ban. Továbbra is várom a tippjeiteket, küldjetek nekünk ötleteket, leírásokat olyan megoldásokra, amik nekünk természetesek, de egy switchernek nehéz falatnak tűnnek.






Az Apple kifejlesztette a félméteres kábelt

A Thunderbolt kábel nem olcsó. Kicsit sem. 14 500 forint egy kétméteres példány, hivatalosan azért, mert komoly elektronika van a csatlakozókban. Már a csatlakozókhoz képest.

voxZcX1N1Yp5IYtP.jpg

Éppen ezért fantasztikus újítás a félméteres Thunderbolt kábel. Hiánypótló. 39 dollár helyett csak 29 dollárba kerül, ami hazai áron 11 500 forintnak felel meg. Reméljük, a magyar üzletekbe is hamarosan megérkezik, én biztos venni fogok egyet vagy kettőt.

apple_thunderbolt_cables.jpg

 

Egy Thunderbolt RAID-rendszerről készített tesztünket itt olvashatjátok. Csak hogy ellensúlyozzam a rövid poszt okozta csalódottságot, ami joggal merülhet fel azokban, akik a hosszú posztokat szeretik.



Emmy-díjat nyert az Apple

102163-1280_1.jpg

Idén is megítélték a Technology & Engineering Emmy díjakat, amit olyan cégek kapnak, akik kimagasló hatással voltak a televíziózás egyre tágabban értelmezett műfajára. Idén az Apple is díjazott lesz a hírek szerint, a következő kategóriában:

"Eco-system for Real Time Presentation of TV Content to Mobile Devices without the use of Specialized Television Hardware"

Hogy ezt pontosan miért kapja, nem tudni biztosan, a sajtóközleményben így definiálják a kategóriát:

Awards are presented to an individual, company, or to a scientific or technical organization for developments and/or standardization involved in engineering technologies which either represent an extensive improvement on existing methods or are so innovative in nature that they materially have affected the transmission, recording, or reception of television.

Az Apple egyébként 2006-ban, 2005-ben, 2002-ben és 2001-ben is kapott hasonló elismerést.



Az Apple a CES-en is sztár

Javában zajlik a CES, pontosabban már csak az utolsó nap van hátra, és noha az Apple az 1992-es Newton-bemutatója óta nem vesz részt a show-n, távollétében is ott látható mindenhol a placcon. iPadek, iPhone-ok tömege látszik a kiállított termékek között, rajtuk, alattuk, körülöttük pedig a legújabb kiegészítők, fejlesztések, perifériák. Dokkolók, kamerakiegészítők, napenergiával tölthető Mac külső akksik, vagy olyan specifikus kiegészítők, mint az iPhone-ról kezelhető növényszenzor.

Kábé 3000 résztvevő állított standot Las Vegasban, ebből 500 az iLounge csarnokban foglal helyet. Itt vannak a kifejezetten Apple-höz köthető termékek.

130110112025-apple-ces-story-top.jpg

iphonecovers_505_011013121038.jpg

henge-docks-1.jpg

A CNN rákérdezett a kiállítóknál, miért választották ezt az utat, a válaszok nem meglepő módon az alábbi előnyöket sorolták fel:

- Az Apple jól csinálja, amit csinál, így egy startupnak könnyebb az ő hullámaikat meglovagolni

- Az Apple formái viszonylag állandóak, így egy kiegészítőket gyártónak csak néhány kialakítással és két csatlakozóval kell megbirkóznia. Igaz, hogy már iPhone-ra is három különböző tokot kell gyártani (3GS, 4-4S és 5), de ez még mindig könnyebb, mint lekövetni egy androidos piac változatosságát

- Az Apple-felhasználók szívesebben költenek kiegészítőkre, így a potenciális megtérülés Apple-kiegészítőkkel a legbiztosabb

Az iLounge csarnok egyébként három év alatt (amióta megvan), négyszeresére nőtt. A kiállítók szerint az Apple távolléte nem számít, így is jól megvannak. Egyébként meg találkoznak egy rakás Apple-alkalmazottal a show-n, szóval kicsit mégis részt vesznek, ha nem is hivatalosan.

Apropó, ha kiegészítőkre vágysz, az Appleblogshop tárva-nyitva továbbra is. A síeléshez ideális kiegészítőket itt találod.



Megjelent a Google Coordinate az App Store-ban

A Google Maps Coordinate szolgáltatás eddig csak Androidra volt elérhető, tegnap azonban megjelent az App Store-ban is. Aki nem tudja, mi is ez, itt egy remek videó, ami csak egy fokkal néz hülyébbnek, mint kellene:

Attól eltekintve, hogy - mint az egyik kommentelő meg is jegyezte - nem biztonságos viharban szélerőműveket javítani egyedül, a Coordinate szolgáltatás sok kisebb cégnek jelenthet könnyítést, akiknek nincs pénzük a professzionálisabb, speciálisan hasonló feladatokra készített szoftverekre.

Screen Shot 2013-01-11 at 9.14.38 AM.png

Mondjuk ingyen ez sincs, a licenc 15 dollár (3300 forint) volt tavaly per fő per hó, ami azért elég vonzóvá teszi a dolgot. A program ingyen letölthető, de csak corporate emailekkel megy, szóval kipróbálni is csak azzal lehet.




süti beállítások módosítása