A hölgy nem antiglobál aktivista, nem Samsung-ügynök, és nem is a Greepeace küldte, hogy a 100 százalék megújuló energiafelhasználás kevés az Apple adatközpontokban. Christin Römer nem az Egyesült Államokban él, de még csak nem is Kínában. Bonnban, a németországi városkában van egy kávézója, amit megtámadott az Apple. A logója miatt (a lenti képen a bal oldalon látható, jobbra az Apple logója).

logók.jpg

Az Apfelkind (magyarul 'almagyerek') nevű hely olyan, ami Budapestre sem ártana sokkal több: a szülőknek kínálnak kávékat, miközben a gyerek mesemondókra figyelhet vagy játszhat az előpakolt játékokkal. Olyan távol van Cupertinótól, amennyire csak lehet.

image-465424-breitwandaufmacher-hnub.jpg

Christint ennek ellenére 2011-ben megkeresték az Apple ügyvédjei. Megkérték, hogy változtassa meg az üzlete logóját, mert az összetéveszthető az ő márkájukkal. A hölgy ezt visszautasította, és elkezdődött egy két éves per, aminek most lett vége azzal, hogy az Apple visszavonta a keresetet.

Különös a történetben, hogy az Apple a per előtt ajánlott egy egyezséget: ha Christin Römer nem használja a logóját soha elektronikai eszközön, akkor maradhat. Ebbe a hölgy bele is egyezett volna, hiszen ő soha nem akarta piacra dobni a saját mp3-lejátszóját vagy számítógépét, azonban volt a megállapodásban egy kitétel, ami nem tetszett neki. A titoktartási záradék miatt bukott ki: nem beszélhetett volna az egyezségről soha, senkinek.

"Naponta megkérdezik a vevőim, hogy mi a helyzet az Apple-üggyel. Ha nem beszélhetek a vita rendezéséről, az furcsa lett volna" - mondta Römer. Ezért aztán nem tágított, és igaza is lett. Pedig az Apple nekiment már New York városának is, és elérte, hogy a GreeNYC kampány logóját változtassák meg. Most meg egy egyszerű, de talpraesett bonni kávéházas miatt visszavonultak.

Egy tragikus és egy ironikus vonalat is felfedeztem ebben az egészben. A tragikus természetesen az az Apple-paranoia, ami a jogos szellemi tulajdonuk megvédésére képtelen, azonban rendkívül szigorú olyan esetekben, amikor legfeljebb rossz publicitást nyerhetnek az ügyön. Még akkor is, ha egyébként megnyerik az adott pert.

Az irónia pedig az, hogy az Apple visszavonult volna egy egyszerű ígéret miatt, miszerint Römer nem dob piacra Apfelkind-gépeket. Hiszen pont az Apple volt az, aki 1978-ban megígérte az Apple Corpsnak, a Beatles kiadójának: távol marad a zenei biznisztől, cserébe használhatja az Apple nevet. Az iTunes Store megjelenésével megszegték az ígéretet, és a bíróság őket hozta ki győztesen. Különös tehát, hogy annak ellenére hisznek az ilyen egyezségekben, hogy ők maguk megúszták annak megsértését.