Az Apple kiadott egy dokumentumot, amiben elárulják, hányszor keresték meg őket a világ különböző pontjairól a kormányzati szervek, hogy adatokat kérjenek a felhasználókról. Mint a közleményben leírják, az Apple úgy gondolja, mindenkinek joga van tudni arról, hogyan kezelik a személyes adatait, és szükséges, hogy ezeket az adatokat a legjobb védelemmel lássák el. Éppen ezért - a Google-höz, a Microsofthoz és a Facebookhoz hasonlóan - ők is felszólaltak az Egyesült Államok kormányának gyakorlata ellen, ami szerint nagyon korlátozott információkat tehetnek közzé az ilyen megkeresésekkel kapcsolatban.

Mint a dokumentumban írják, mivel az Apple - ellentétben "más cégekkel" - nem érdekelt a felhasználói adatok felhalmozásában, tárolásában, így a megkeresések legnagyobb része ellopott vagy elveszett készülékekkel kapcsolatos, ilyenkor tehát a pórul járt vásárló védelmében jár el a hatóság, és keresi meg az Apple-t. Az esetek kisebb részében a hatóságok a felhasználók személyes adataira kíváncsiak, akár fotókról vagy emailekről legyen szó. Ezt az alapvetően két kategóriát az Apple két külön táblázatban szerepeltette.

A táblázatok adatai 2013. január 1. és 2013. június 30. közötti időszakra vonatkoznak.

1adat_1.png

2adat_1.jpg

Látható, hogy az Egyesült Államok még arra sem ad engedélyt, hogy pontos számot közöljenek a személyes adatokkal kapcsolatos lekérésekkel összefüggésben, így egy tág intervallumot közölt csak az Apple. A második legkíváncsibb nemzet a németeké, de láthatóan ők sem kaptak annyi információt, amennyit szerettek volna.

Magyarország csak készülékinfókat kért le, összesen 13 Apple-termékkel összefüggésben. Mindössze hárommal kapcsolatban szolgáltatott ki az Apple adatokat.

A gyakorlat szerint az Apple felé minden esetben bírósági határozat formájában fordulnak az információkért a kormányzati szervek. Ezután az Apple jogi osztálya alaposan megvizsgálja ezt a kérelmet, és ha bármi kétség merül fel a lekérdezés jogosságát illetően, vagy akár formai hiányosságot látnak, visszautasítják az adatok kiszolgáltatását (mint a fenti táblázatból látszik, ez sűrűn előfordul). Amennyiben a kérés elbírálása pozitív az Apple részéről, megpróbálják a lehető legszűkebb mennyiségű információt kiszolgáltatni, ami csak az ügyben lehetséges.

A teljes dokumentum itt olvasható.