Múlt héten a Qualcomm alelnöke, Anand Chandrasekher azt találta mondani, hogy az A7-es mobilcsipben a 64 bit csak egy marketinghúzás, és a felhasználóknak semmilyen előnyük nem származik majd belőle, hiszen arra csak 4 gigabájt memória felett lenne szükség, az iPhone 5s-ben meg mindössze egy van.

Ehhez képest ma a társaság szóvivője kiadott egy közleményt, miszerint Chandrasekher pontatlanul fogalmazott, amikor azt mondta, haszontalan a 64 bit, mert igazából arra gondolt, hogy nagyon hasznos. A szóvivő ugyanakkor nem fejtette ki, hogy pontosan milyen előnyünk származik a fejlesztésből, vagy hogy milyen érzelmi-fizikai állapotban van mostanában a jó Anand.

kicsinagy.png

Viszont el tudom képzelni azt a jópofa beszélgetést, ami a két nyilatkozat közt Cook és Chandrasekher között folyt, miközben fekete ruhás Apple-nindzsák harapófogóval masszírozták a Qualcomm-vezér tökeit.

Azért akad itt félreértés is: sok lap ír arról, hogy az A7-es valójában nem is kétszer gyorsabb, mint az A6-os, mert a 64 bitnek egyelőre nincs semmi jelentősége. Nem értik meg, hogy az A7-es a jelenség ellenére lett sokkal fürgébb, a gyorsulás mérhető, tény, függetlenül attól, hogy ebben a 64 bitnek van-e szerepe, vagy sincs.

Időközben meg találtam egy egész érdekes elméletet, ami szerint a 64 bitre nem a tabletek és mobilok kedvéért van szükség, hanem az újgenerációs MacBook Airekhez használják majd őket, amikben már Apple A-processzorok lesznek több mint 4 gigabájt memória társaságában, akár 24 órás üzemidővel.