Végeztünk egy tesztet, amitől a hozzám hasonló chartfanatikusok erős izgalmi állapotba kerülnek.

A két tesztelt gép: a most bemutatott Airből a legerősebb, 1,7 gigahertzes Core i7-es processzorral és 8 gigabájt memóriával szerelt verziója, és az aktuálisan legerősebb 13 colos MacBook Pro, a 2,9 gigahertzes Core i7-es processzorral és szintén 8 gigabájt memóriával. Elsőre azt gondolnánk, hogy a Pro a nagyobb órajel miatt simán lenyomja az Airt, amiben viszont már az új, Haswell processzor dolgozik, a küzdelem tehát korántsem lefutott.

IMG_8217.JPG

IMG_8219.JPG

Az Air 11 colos, a Pro 13 colos, de ennek a teljesítményre nézve nincs jelentősége. Az Air ezzel a felszereltséggel 450 ezer forintba kerül, a Pro 470 ezerbe (13 colos kiépítéssel 490 ezer lenne az Air, 13 colos Próból meg egy erősebb verzió van, a retinás modell, amibe 3 gigahertzes csipet is tudunk konfigurálni, de az csak kábé hibahatáron belül gyorsabb, mint a 2,9-es, és 590 ezer forintba kerül).

Lássuk a legegyszerűbb tesztet, ez a Geekbench. Jól látható, hogy az új Air lemaradása nem jelentős az aktuális csúcs 13-as Próhoz képest:

geek.001.png

Ugyanez a helyzet, ha a Cinebench OpenGL-tesztjét futtatjuk, ami lehetne akár csalódás is, hiszen az új Airben már a HD5000-es GT3-as grafikus gyorsító dolgozik, míg a Próban még a HD4000-es. Mindenesetre nem lett lassabb a cucc:

cineopen.001.png

A processzor természetesen gyengébb, de messze nem annyival, amennyi az órajelből következne:

cinecpu.001.png

A szintetikus tesztek után elindítottuk a Final Cut Pro X-et, és elkezdtük azzal kínozni a gépeket. Fogtunk egy 15 másodperces, 1080p-s, erősen remegő videót, és adtunk neki egy kis stabilizációt, meg rolling shuttert. Ahogy az a grafikonból is látszik, nagy különbség nincs még egy ilyen profi alkalmazásnál se:

fcpx1.001.png

Akkor se vérzett el az Air, amikor egy kis keyer effektet nyomtunk a videóra: van különbség, érezhető is, de tartja a lépést a kis gép:

fcpx2.001.png

Az exportnál viszont már nagyon elvérzett a csúcs-Air:

export.001.png

Röviden összefoglalva az 1,7 gigahertzes processzorral szerelt Air simán versenyképes az aktuálisan legerősebb Próval. Persze lassabb annál, de ha valakinek sokat számít a súly és a méret, úgy válthat át az új modellre, hogy nem kell drasztikus teljesítménycsökkenéssel számolnia: a legtöbb processzor-, és gpu-központú feladatnál az Air érzetre kábé ugyanazt hozza, mint nagyobb testvére, miközben sokkal tovább bírja egy feltöltéssel, és az ssd miatt az általános sebességérzet még jóval nagyobb is.

IMG_8218.JPG

Szóval amit a tesztvideónkban állítottunk, továbbra is áll, az Air a hétköznapi feladatokra az egyik legjobb gép a piacon, annyi kiegészítéssel, hogy aki profi munkát végez, annak is csak közepes kompromisszumokat kell kötnie, ha a kisebb gépre váltana:

Köszönjük Dávidnak a gép biztosítását!