Ezzel a címmel jelent meg egy cikk nemrég a VentureBeaten. Ügyesen fordították le Tim Cook mondatait, amiben a cég ideális alkalmazottját próbálta körülírni. Arról beszélt, milyen embereket várnak a vállalathoz.

Cook szempontjai:

1. Nem keresik a politikusi erényeket. Nem csodálom, azok rohadt idegesítőek tudnak lenni.

2. Nem kellenek a bürokraták. Nem is magyarázom.

3. Olyan embereket várnak, akiket nem érdekli, kié a dicséret. Nem akarják magukat előtérbe tolni azért, amit létrehoztak, csak magáért az alkotásért dolgoznak. Ez egy végtelenül udvarias céget feltételez, ahol minden hónapban kockadobással döntik el, ki kapja a bónuszt.

4. Okos, intelligens embereket várnak. Ezen nem lepődtem meg.

5. Olyan emberek kellenek, akik elfogadják a más véleményt, és hajlandóak több oldalról megvizsgálni a dolgokat.

6. Olyan emberek kellenek, akiknek ha egy ötlet beugrik éjszaka közepén, felhívják a kollégájukat, mert olyan izgatottak lettek tőle. Na, ebben tényleg Jobsra ismerhetünk, ő aztán felhívta a beosztottjait, amikor kedve tartotta, éjfélkor összehívott másnap hatra meetingeket simán.

Az 1-es, a 2-es, a 4-es és a 6-os pont alapján Jobsot simán felvennék az Apple-höz, a másik két pont valóban nem illik rá. Jobs szerette a nevét elöl látni, meghallgatta a többieket, de a saját feje után ment. Az egyéni dicsőségért folyó csatákat ő sem támogatta, de ha úgy tartotta jónak, az Apple egyik felét kinevezte a másik csoport ellenfelének. Kalózzászlót tett ki az ablakra, amikor kikerült a Lisa projektből, és átvette a Macintosh részleget, párhuzamosan nyomva a fejlesztéseket. Szívesen szított viszályt az emberei között is, de csak úgy, hogy az ellenőrzése alatt marakodtak, és csakis a lehető legjobb termék megalkotása miatt lehetett egymást gyilkolni. Több pénzért hiába is harcoltak volna.

young_jobs.jpg

De Jobs zseni volt. És tévedés azt feltételezni, hogy őt bármikor is felvették volna alkalmazottként a céghez. Ha véletlenül egy szobába került volna két példány belőle, ott valószínűleg atomvillanás söpört volna végig. Mellé olyan emberek kellettek, mint Cook: okos, csendes, intelligens tehetségek, akik tudnak alkalmazkodni, és megválogatják a szavukat.

Ha valaki szeretne Cupertinóban dolgozni az Apple-nél, a fentieket mindenképp vegye alapul.

Móninak köszönjük a találatot.