Ming-Chi Kuo, a KGI Securities elemzője adott már néhány pontos tippet a még csak pletykaszinten létező Apple-termékekre vonatkozóan, így érdemes odafigyelni arra, amit mond. Most azt állítja, a vállalat okosórája csak 2014 második felében várható, egyrészt mert 2013-ban az egész iOS-t nagy változások érik - és az iWatch-ot is ebbe kell majd igazítani -, másrészt az egyes hardverelemek sem állnak készen még egy fasza termék megalkotására.

Az eddigi remények tehát a 2013-as okosórára kezdenek szertefoszlani. Úgy tűnik nem vicc a WWDC üzenete, és tényleg elsősorban a szoftverekkel foglalkoznak csak idén, az okosóra meg a konkurencia játéka marad:

sony_smartwatch_pebble.jpg

Kuo szerint egyébként az iWatch leginkább az iPod nanóra hasonlít, már ami a processzort és az érintőkijelzőt illeti. Mivel állítólag hasonló számítási teljesítményre lesz szüksége az órának, mint egy nanónak, az AP (application processor) megegyezik majd, és ugyanúgy az ultravékony kialakítást lehetővé tévő (iPad miniben is használt) GF2 technológia alapján készül a kijelző is. Ez utóbbi egyébként 1,5-2 colos lesz az elemző szerint. Korábbi pletykák szerint az Apple 1,5 colos kijelzővel teszteli az órát, és egy ezer darabos tesztet tol a Foxconnal.

Persze nem tudni semmit az óra akkumulátorának kialakításáról, mégis elkezdtem gondolkozni, meddig bírja majd. Az iPod nano 30 óra zenelejátszást tesz lehetővé, ez egy folyamatos alap használtságot jelent. Durva igénybevétel esetén, mondjuk videolejátszásnál 3,5 órát ígér csak az Apple. Bele kell még venni a képbe a folyamatos kommunikációt az okostelefonnal, nyilvánvalóan egy Bluetooth 4.0-ás kapcsolaton keresztül, ami tovább csökkent az akkuidőn. Azonban javít a helyzeten, hogy az eszköz lökésszerűen lesz csak igénybe véve, és kisebb lesz a kijelzője. Mégis, ha feltételezzük, hogy az iWatch az akksiban is az iPod nanóra hajaz, akkor sem várható, hogy sokkal tovább bírja egy-két napnál egy feltöltéssel.

Bár egyelőre csak úgy tapogatjuk a dolgot, mint Ray Charles a zongorát.