Azt mindenki tudja, hogy az Apple tavaly bemutatott, jelenleg legfrissebb iPhone 5 készüléke képes LTE hálózaton működni, most már Magyarországon is. A 4G azonban még mindig bizonytalan terület sokaknak, ami kérdéseket vet fel. Milyen a lefedettség? Tényleg olyan nagy-e a sebességnövekedés? Lehet-e érezni valami változást a korábbi állapotokhoz képest?

P1140693.JPG

Ezért úgy döntöttem, megvizsgálom a kérdést, mérek egy rakás helyen Budapesten (és olykor vidéken) a T-Mobile hálózatán, majd megosztom veletek a tapasztalataimat. Vittem magammal egy iPhone 4-et is, ami ugye régebbi hardver, 3G-s hálózat, így látjuk, hová jutottunk két (lassan három) év alatt. Ráadásul ez egy klasszikus eset: sokan két év után cserélik le az iPhone-jukat, így ők egyből ezzel a különbséggel szembesülnek most, hogy néhány hónapja már itthon is van hangalapú LTE csomag.

Az LTE lefedettség így fest ma a T-Mobile-nál országos szinten:

lef_orsz_1.png

Így Budapesten:

lef_Bp.png

Látszik, hogy alig vannak fehér foltok, a nagyobbak főleg a kevésbé lakott területeken. Összességében azt tudom elmondani, hogy a tapasztalat alátámasztja az ábrát: bárhol veszed elő az iPhone 5-öt Budapesten (kültéren), az LTE felirat mindig ott volt a sarokban.

Lássuk az adatokat. Ezeken a helyeken mértem a fővárosban:

mérés.jpg

Íme az eredmények:

Screen Shot 2013-04-09 at 11.41.10 AM.png

Screen Shot 2013-04-09 at 12.14.20 PM.jpg

Az átlagos letöltési sebesség LTE-n 30,8 Mbps lett, ami elég meggyőző eredmény. Az átlagos feltöltési sebesség is háromszor akkora volt, mint amit az iPhone 4 a 3G-s hálózaton letöltésben maximálisan produkálni tudott. Ami még szembetűnő: az LTE-n dolgozó iPhone szinte mindig, stabilan hozta a 38 ms körüli pinget. A 3G-s iPhone 64,1-es átlaga, de még inkább a szórása (volt 100 feletti érték is) okozhat gondokat.

Ha tetheringet használva lerántunk egy HD filmet, az LTE már ugyanolyan gyorsaságot képes nyújtani egy tó partján ücsörögve, mint otthon, a kábeles hálózatra kapcsolódva. A böngészési élmény azonban még nem ugyanaz, valahol félúton éreztem a 3G-s mobil és a laptopomon érezhető wifis sebesség között (ez volt a szubjektív rész).

Összességében tehát elmondható: jelentős változást tapasztalhatnak azok (a budapestiek), akik LTE-s csomagra váltanak. A böngészési élmény a korábbihoz képest sokkal jobb a telefonon, és tetheringet használva már alig érezni a különbséget az otthoni hálózathoz hasonlítva. Az alacsony ping miatt pedig akár online játékra is alkalmas (bár nyilván nem vethető össze egy 6-8 ms-os, wifi hálózaton mérhető értékkel).

Addiktív: nehéz visszaszokni a 3G-re, miután egy ideig LTE-t használtál.