A mai képen nem is annyira Utazónk érdekes, nem is a mögötte elterülő táj, hanem a föld, ami a fotós lába alatt található.

IMG_1456.JPG

A fotó készítője egyébként Harmath Csaba gasztronómus (engem is ő tanított többek között a bor tudományára), aki ezt írja:

Burgundia, Côte de Nuits, Romanée-Conti birtok - egyike a világ legdrágább földdarabjainak! Ugyanis az innen származó bor palackára fiatalon is a 4000 euró körüli, és persze várólistás!

Ha megvizsgáljuk a világ legnagyobb presztízsű vörösborait, a Romanée-Conti palackok tehát mindenképpen ott vannak az elsők között. Pinot noirban pedig egyértelműen ez a világ legdrágább és legjobb termőterülete, a híres Cote d'Or északi részén, Dijontól délre. Megdöglök, hogy belekortyolhassak egyszer egy innen származó palackba.

Nagyon fontos tanács jár még a poszt mellé (én is úgy kaptam): az ilyen sztárborok, sőt különösen az ilyenek esetében is érvényes az, hogy az évjárat vizsgálata megkerülhetetlen. Egy rossz évjáratban olcsóbban lehet ugyan hozzájutni az ilyen tételekhez, viszont a minőség tekintetében ilyenkor nem azt kapjuk, amiért szívesen adnánk ki egy kisebb vagyont. És mivel az "olcsóbban" ebben az esetben simán is lehet néhány ezer euró, az ár-érték arány a béka segge alá esik.