Érdekes elemzői magatartás csökkenő Apple-hype-ról, lefelé tartó spirálról, gyengülő iPhone és iPad-eladásokról beszélni akkor, amikor a legfontosabb termékekből komoly készlethiány van. Egyetlen lényegi információt lehet ebből leszűrni: nagyobb az igény, mint amekkorát az Apple ki tud elégíteni, tehát a vásárlók biztosan több terméket vennének, ha lenne mit.

A helyzet tehát rossz, de javul. Amikor megjelent az iPhone 5, pillanatok alatt kiárusították a teljes készletet és négy hetesre módosították az online boltban a szállítási időt. Így volt ez november elejéig, amikor 3-4 hétre, majd 2-3 hétre, most meg 2 hétre csökkentették a szállítási időt, ami az elemzők szerint arra utal, hogy végre megfelelő darabszámban tudja gyártatni az Apple a telefont. Nem az érdeklődés csökkent, hanem a darabszám nőtt.

Screen Shot 2012-11-22 at 8.48.47 AM.png

Ezzel együtt még mindig távolinak tűnik a kereslethez közelítő készletmennyiség, éppen ezért komoly problémát jelenthet a karácsony előtt megugró érdeklődés: ha az Apple nem tudja betenni a fa alá az iPhone 5-öt, akkor sok csalódott apuka meg anyuka, meg kisgyerek meg kiskutya lesz az Egyesült Államokban.

Egyébként nem sokkal jobb a helyzet az iPad minivel sem, aminek szintén két hét a szállítási ideje.

Ellenben aki iPad 4-et, 13-as retina MacBook Prót vagy új iPod touchot akar, annak az Apple azonnal valóra tudja váltani az álmait. Az iMacet meg ne feszegessük.