Hiába a rekord negyedév, hiába kapkodták el órák alatt a fehér-ezüst iPad mini készleteket, hiába mutattak be olyan termékeket, amikkel a karácsonyi szezonra egészen biztosan betegre keresik magukat - a részvényesek is -, a negyedéves jelentés után gyorsan zuhanni kezdett a részvény ára, a nemrég még 700 dollár felett sétálgató papír 600 dollár alá esett.

Kitaláltátok az okot, láttunk már ilyet az Apple történelmében bőven: az elemzők többre számítottak. Az előrejelzések szerint több forgalmat kellett volna az Apple-nek termelni, több iPhone-t, Macet eladni. A bázis tehát nem az előző negyedévek eladása, nem ahhoz kell jól teljesíteni, hanem a piaci elvárásokhoz. Az elemzők általában pontatlan becsléséhez - most eszembe jutnak azok az esetek (itt és itt), amikor kétségbeejtően hülye jóslatokat hallhattunk egyes hivatásos piacfigyelőktől, ezzel tudom csak magyarázni a posztban érzékelhető szkepticizmust. Szóval a képlet általában ez: ha alálőnek, a részvény ára utána felfelé megy, ha fölélőnek, lefelé.

Érdekes egyébként, hogy a jó elemzők közül sokan most is eltalálták a számokat. Azok, akik helyes adatokból a helyes következtetést vonták le, nem számítottak többre, viszont pech, hogy sokan rosszul mérték fel a helyzetet. Már nem nekik pech, az Apple-nek.

Screen Shot 2012-10-27 at 9.51.08 AM.png

Egyébként a piac gyorsan korrigálta a látványosan meredek zuhanást, köszönhetően többek között annak, hogy egy rakás piackutató figyelmeztetett mindenkit a poszt első bekezdésében írtakra, vagyis hogy oké, ezt most elszúrták (mármint az Apple), de a karácsonyi szezon nagyon durva lesz.

Screen Shot 2012-10-27 at 9.49.41 AM.png

Hosszabb távot vizsgálva is látjuk, hogy nincs különösebb probléma a vállalat részvényének értékével. Ha elemző lennék, elővenném a golyóstollamat, és egy lassú emelkedést rajzolnék be, kissé remegtetve a kezemet a hullámos vonal elérésének érdekében, folytatva a megkezdett trendet, és még lehet, hogy igazam is lenne.

De az se baj, ha nem. Ha a valóság nem alkalmazkodik hozzám, az az ő baja.

Azt hiszem, a posztból nyilvánvaló, hogy NEM vagyok elemző, de szívesen veszem, ha egy hozzáértő kiegészíti a gondolataimat a profi piactudorok nézőpontjából