Nagy nap volt a Google-nek a tegnapi, hiszen a kaliforniai cég egy hatalmas show keretében mutatta be a legizgalmasabb fejlesztéseit a világnak. Állítólag időnként az Apple eventek legjobb pillanatait idézte az I/O 2012, és azt is nehéz lenne vitatni, hogy néhány forradalmi fejlesztés is előkerült a színpadon, ezek viszont jellemzően nem az Apple-nek jelentenek majd fejfájást, sokkal inkább a Google partnereinek.

Ott van mindjárt a 7 colos, 4 magos processzorral szerelt Nexus 7 tablet, ami 199 dolláros árával kemény konkurenciát állít az egyik legnépszerűbb androidos tabletnek, a Kindle Fire-nek. A szakértők egyébként körülbelül egyetértenek abban, hogy a Nexus 7 hardverspecifikációja és ára miatt hasznot aligha hoz majd a Google-nek, legalábbis nem pénzügyit.

nexus7-120628.jpg

Bemutatták a Nexus Q nevű kütyüt is, ami lényegében ugyanazt tudja, mint az Apple TV már lassan két éve: egy apró médialejátszóról van szó, amit telefonnal és tablettel is lehet irányítani, és ami attól közösségi, hogy ha átjönnek a haverok az androidos mobiljukkal, akkor arról közvetlenül tudják tolni a kontentot a Q-ra. Lényegében tehát ugyanazt hozta létre a Google, mint az Apple, csak két év lemaradással és jóval drágábban: az Apple TV 99 dollárba kerül, ez meg 299-be. Az egyetlen komoly érv az új kütyü mellett az, hogy Amerikában gyártják, szóval a patrióták nyilván a Q-t választják az Apple TV helyett, mások viszont aligha.

nexus-q-280612.jpg

Amitől mégis érdemes kicsit tartani, az a 4.1-es Android, ez ugyanis több újdonságot kínál, mint az iOS 6. Bár stabilitásban, gördülékenységben továbbra sem hallottam egy olyan androidos telefonról sem, ami felvenné a versenyt az iPhone-nal, funkciókban egyre jobbak ezek a készülékek. Megjelenik a Siri netkapcsolat nélkül is működő konkurense, és ha lerakunk egymás mellé két androidos mobilt, mindenféle varázslat nélkül tudnak majd egymásnak adatokat, fájlokat küldeni. Ráadásul ott a Google Now, amitől sokan biztos összeszarják magukat, de nekem inkább szimpatikus a rendszer, mint félelmetes. A Now lényege, hogy a mobil minden infót összegyűjt rólunk, szokásokat, keresési tételeket, naptárbejegyzéseket, hallgatott dalokat és ezeket felhasználva tesz ajánlásokat, javaslatokat. Például hogy kapcsoljuk már be a tévét, mert a kedvenc sorozatunk megy, amit minden nap nézni szoktunk. Ilyesmi.

És ott volt még a Google Glass, a szemüvegbe épített számítógép, ami semmivel sem nehezebb, mint bármelyik napszemüveg, de benne van egy okosmobil teljesítménye, ráadásul a cucc a lencsére vetíti az adatokat. Az a kijelző. Kicsit olyan ez, mint a Siri, egyelőre nem látom az általános felhasználási lehetőségeket, vagy ha mégis, az inkább rémisztő, mint boldogító (képzeljük már el, hogy minden élethelyzetben, utazás alatt, beszélgetés közben, moziban, első csók előtt ott villognak a legfontosabb információk a szemünk előtt), néhány speciális esetben azonban remek kis kütyü lehet. Például futás közben milyen jó már, hogy a legfontosabb adatokat, a megtett távolságot, pillanatnyi sebességet kivetíti a szemünk elé a mobil.

20120627_Google_I-O_Project_Glass_001_610x459.jpg

Szóval a Google nem pihen, remek kis show-t pakolt össze néhány izgalmas kütyüvel, ezek azonban jellemzően nem az Apple-t fenyegetik, hanem a világ összes többi cégét.