almalé és kungfu Rólunk

Jony Ive-ot lovaggá ütik

Az Apple dizájnguruja szülőhazájában megkapja a lovagi címet, a BBC híradása szerint a New Year Honours Listen található az ő neve is. Ami most még Jonathan Ive, de nemsokára Sir Jonathan Ive lesz, hacsak addig nem kezd őrült ámokfutásba egy hentesbárddal valahol. Bár ennél kevesebbért is visszavontak már lovagi címet, Steve Jobs például 2009-ben azért nem kapta meg végül a kitüntetést, mert Gordon Brown nehezményezte, hogy a vezér nem tartott beszédet egy konferencián.

A hivatalos elnevezés egyébként: Knight Commander of the British Empire, de gondolom Jony nem ragaszkodik majd ahhoz, hogy a beosztottjai mindig így szólítsák. Legfeljebb csak a szülinapján.

A 2012-ben lovaggá ütésre várók hosszú listájában csak ketten vannak, akik nem az anyaországban élnek, Jony Ive és John Patrick Richardson művészettörténész. Szóval mindenképp nagy kitüntetés ez, gratulálunk.

Egyébként ha megnézzük az Apple-igazgatók fotóit, szerintem egyből látszik, ki a lovag:

Mert egy lovag NEM MOSOLYOG.

Boldog Új Évet mindenkinek.



Utazó iPhone: Ausztria-Grossglockner

Newgie küldte be nekünk ezt a fotót, rögtön egy kis történetet rittyentve mellé, fogyasszátok egészséggel. A téma természetesen megint a kis ribanc.

Megfejtettem végre a fehér iPhone 4 rövidnek nem mondható csúszásának okát. Mindenki találgatott, számolgatott, méregetett, holott a válasz teljesen egyszerű, és az ok nem köthető sem ipari, sem stratégiai tényezőkhöz. Az egyetlen befolyásoló elem az időjárás volt. Ugandai kémek segítségével sikerült kideríteni, hogy a fehér iPhone 4 festékanyagának egyik titkos esszenciáját Ausztria festői hegyének gleccsere adja, ami nem más, mint a Grossglockner. A képen is jól látható, hogy a gleccser igen csak megfogyatkozott az elmúlt évek kiszámíthatatlan időjárása miatt, így 2010-ben és 11-ben nem állt rendelkezésre elegendő mennyiség ahhoz, hogy kellő darabszámot tudjanak gyártani belőle. Hála Steve Jobsnak, sikerült végül helyreállítani a természet egyensúlyát, és idén tavaszra hatalmas havas-gleccserszállítmány érkezett a területre, valamint azóta sikerült újabb lelőhelyeket is találni (földrajzi lokációjuk TOP SECRET), így a fehér iPhone 5 egy időben jelenhet meg fekete színpárjával, csúszás nem várható. Természetesen a kis ribanc honvágya miatt ellátogatott újra arra a helyre, ahonnan vonzó külseje ered, és nagy örömében még azt is hagyta, hogy lencsevégre kapjam. Íme hát a nagy lelőhely: Ausztria- Grossglockner.



A csodálatos iPhone-mentőakció

Dávid küldte el nekünk történetét, ami egy elveszett és csodálatos módon megkerült iPhone körül forog. Felfoghatjuk egy Utazó iPhone-különkiadásnak is. Enjoy.

Tegnap reggel hajnalban keltünk, mert Szlovákia egyik legnagyobb freeride terepére (Chopok Juh) mentünk síelni. Reggel meg is jegyezték, hogy fordítva vettem fel az aláöltözőmet, és hogy szerencsém lesz.

Az odaúton borzasztó köd volt végig, el is voltunk keseredve, hogy egész nap ilyen időben kell síelnünk az azért nem túl jó, és veszélyes is a szűzhóban...

Aztán ahogy emelkedtünk az utolsó szerpentinen egyszercsak felemelkedtünk a felhők fölé és ez a látvány fogadott, hihetetlen volt.

Aki már síelt, tudja, mit érezhet ilyenkor. Hirtelen összecuccoltunk, és már a liften is voltunk. Az első menetben csak puhatolóztunk, kerestük a lehetséges vonalakat lefelé. Aztán a másodikban már kicsit keményebben mentünk, szűz hóban ugratókkal. Az egészet felvettem egy Gopro fejkamerával.

Aztán leértünk a lifthez, és leszedtem a kamerát a fejemről, beakartam tenni az iPhone mellé, de akkor vettem észre: a cipzár le van húzva és iPhone sehol. Azt hittem, szívinfarktust kapok, vagy hogy ott helyben összeesek, nagyon ideges lettem.

Aztán elindultunk újra fel, hogy hol hagyhattam el. Csörgettük, és ki is csörgött, tehát olyan helyen lehetett, ahol van térerő, de Find my iPhone nem nem volt elérhető, én barom. Visszamentem a csúcsra és kezdtem csörgetve keresni, persze sehol semmi, azt sem találtam, ahol korábban mentem, nem hallottam a sisaktól semmit, minden ellenem volt, közben a kölcsön telefont is elejtettem a vastag kesztyűben, de azt hamar megtaláltam.

Újra lejutottam a völgybe, telefon sehol, az idegességet felváltotta az "elhagytam" érzés, és a sok "jó emlék, jó kis telefon voltál, kár hogy mindenem benne van". Ekkor már délután 2 felé járt az idő, lassacskán menni is kellett volna, hogy visszaérjünk még rendes időben Miskolcra.

Még egyszer azért még elindultam, hátha megtalálom. Elindultam felfelé a csákányos lifttel, és arra lettem figyelmes hogy egy részén nincs térerő (a freeride pálya párhuzamosan ment azzal a csákányos lifftel), aztán 15 méter után újra volt térerő, és kicsörgött a telefon. Gondoltam egy életem, egy halálom: vagy itt van ezen szakasz felett a telefonom vagy valahol egészen máshol, tehát kb. ugyanott tartottam, de ez reményt adott. Megint elindultam lefelé a freeride pályán most már sisak és kesztyű nélkül, de nem éreztem a hideget. Kis keresgélés után rátaláltam a nyomomra, amit még délben húztam, elmentem az ugrató mellett - közben végig csörgettem a telefont - sehol semmi... Megálltam, csörgettem, semmi. Aztán mondtam magamban: hát jól van, elindulok lefelé.

Egyszer csak egy nagy fekete valami ott vigyorgott a hóban. Megtaláltam. Ott volt elejtve, lecsúszva, egyben. Valószínűleg az ugratónál csúszhatott ki a zsebemből, de van rajta egy nagyon drága iCase szilikonos tok, ami mindenen tapad (a nadrágzsebembe alig tudom beletuszkolni), kivéve a havon, úgy csúszhatott az 56 nem fogadott hívás rezgésétől le az ugrató alá.

Szóval meglett az én egyébként is sokat látott iPhone-om. A háttérvilágítása elment, azzal még nem tudom mit fogok csinálni, de egy biztos, már eladni sose fogom.

Viccesen hangozhat, de amikor már kettő felé járt az idő, és nem volt meg az első kutatás után a telefon kezdtem feladni, és a többiek is mondták hogy nézd ez ennyi volt. És akkor eszembe jutott Steve könyvéből egy részlet. "Stay hungry, stay foolish." Éhes maradtam a sikerre, bolond maradtam, és visszamentem a friss hóba és újra elkezdtem keresni egy akkora területen, mint 15 focipálya. Persze lehetett a vakszerencse is.

Hasonló sikereket kívánok az új évre mindenkinek, az élet bármelyik területén.



12 napig van karácsony az AppStore-ban

Az Apple idén is elindította a 12 Days of Christmas akcióját. Hétfővel elkezdődött a visszaszámlálás: minden egyes nap 24 órán keresztül egy-egy app, zene, zenés videó vagy könyv érhető el ingyen az online boltban.

Tegnap a Broken Sword 2 játék volt ingyenes, és az benne a jó, hogy nem maradtatok le az akcióról: december 22 és 29-e között tart a játék leárazása. Ma Lady Gaga Marry the night kislemeze vagy mije tölthető le a magyar iTunes zeneboltból.

A 12 Days of Christmas app letölthető az AppStore-ból, az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban és néhány európai országban, köztük Magyarországon is elérhető. Az app küld értesítést is az akcióról, hogy tutira ne maradjunk le róla, valójában csak ennyi az értelme: a tartalmak bárkinek ingyenesek az adott napon, a program csak rámutat a pontos helyre.



Utazó iPhone: Kréta

Azért Zeusznak sem volt könnyű.

Oké, Mónika óta tudjuk, hogy vannak gáz arcok, de azért egy olyan apa gyermekeként felnőni, aki megeszi a saját gyerekeit, igen nehéz lehet. Még azt hinnénk, nem igazán akart minket a papa.

Kronosz azért falta fel a gyermekeit, mert egy jóslat szerint az egyikük letaszította volna a trónról. Aztán Zeusz megmenekült, mert az anyja egy kővel etette meg a drága papát, és így aztán felnevelkedett az a gyerek, aki végül beteljesítette a jóslatot. Azért, mert a papa megijedt a jóslattól. Ki érti ezt?

Utazónk elámulva hallgatta ezeket a történeteket a Knosszoszi palota bejáratánál, ballor zsebében. Ő sem értette. De azért csak pózolt egyet a kis ribanc.

Aki kíváncsi ballor megpróbáltatásaira a szigeten, itt olvashat úti beszámolót.




süti beállítások módosítása