almalé és kungfu Rólunk

Kitört az iPhone-os bálnamém

Ádám a héten tette ki az Appleblog facebookos oldalára azt a screenshotot, ami többé-kevésbé mindenhol felbukkant a világon. Ez az iPhone üzenetküldési szolgáltatására építve teremtette meg az sms-bálnát, ami egyrészt persze óriási ökörség, másrészt viszont rendkívül szórakoztató.

Olyannyira, hogy igazi mém lett belőle, azóta mindenki bálnázik (ennek a szónak egyébként van egy alternatív jelentése is, amit akkor találtunk ki, amikor úgy volt, hogy interjúra jön a szerkesztőségbe egy dögös bálnamentő csaj), amiből az Uproxx hozott le egy hullámzóan vicces összeállítást.

Köszönjük Hancunak a találatot.



20 millió iPad három hónap alatt

Egy tajvani lap a Foxconnra hivatkozva azt jelentette, hogy az iPad 2-re a kereslet jóval nagyobb a vártnál, így a korábban jósolt 14 milliós harmadik negyedévi darabszámot 20 milliósra növelték. Az újság is megemlíti, hogy ez 43 százalékos növekedést jelent az eredeti megrendeléshez képest, ami egyébként megerősíti a korábbi elemzéseket, ezek ugyanis szintén príma negyedévet jósoltak.

Hogy lássuk, miről beszélünk: az Apple 9,25 millió iPadet értékesített a második pénzügyi negyedévben, és 14,8 milliót 2010-ben, ezt az eredményt tehát várhatóan most egyetlen negyedév alatt meg fogja haladni.

Átnéztem a korábbi elemzői jóslatokat is, és a mostani számok ezek fényében is megdöbbentők: az iSuppli például hétmillió iPadet jósolt tavalyra, és háromszor ennyit 2012-re, ezzel szemben már idén, méghozzá alig három hónap alatt összejött ez a szám.

Az iPad tehát szépen fogy, és egyelőre semmi sem utal arra, hogy csak egy lufi lenne: a vásárlók elégedettek, ráadásul nem egy olyan ismerősöm van, aki már a napi munkára sem nagyon használna mást, és a laptopot vagy az asztali gépet is csak elvétve kapcsolja be, amióta megvette a tabletet.

A koncepció tehát bevált. Megint.



Conan szerint nem járnak jól az iPhone 5 prototípusának tolvajai

Az egyik legnépszerűbb amerikai tévés showman nem először poénkodik az Apple dolgain, most a megint elvesztett prototípust sikerült kiröhögni:



Az iPhone-nal találták meg a repülőszerencsétlenség áldozatait

Múlt hétvégén lezuhant a chilei légierő egyik gépe, a fedélzeten 21 katonával. Mivel a repülő viszonylag hamar eltűnt a radarról, a hadsereg nem tudta, hogy merre keresse a maradványokat, az egyik utas rokona azonban az első sokkból magához térve egy másik iOS-eszköz elé ugrott és elindította a Find my iPhone-alkalmazást. Mivel a mobilon aktiválva volt ez a funkció, meg tudták nézni, hogy honnan jelentkezett be utoljára az iPhone, így a mentőegységek ezen a területen kezdték meg a kutatást.

Meglepő módon a mobil a zuhanás után is működőképes maradt, ami annál is inkább furcsa, mert a helyszínre érkező alakulatok nem találtak 50 centiméternél nagyobb darabokat a repülőből, akkora volt a becsapódás ereje.

Sajnos arra nincs esély, hogy bárki túlélte volna a balesetet, a chilei mentők most Proteus 1000 robotokkal próbálják a felszínre hozni az áldozatok földi maradványait.



Több Android app, nagyobb iOS-bevétel

Egy alaposabb elemzés jelent meg a Cneten, amiből két számot, meg egy rövid jóslatot érdemes előrántani. Az első a letöltött darabszámé: ebből kiderül, hogy az Android még idén megelőzheti az Apple platformját, előbbi ugyanis 8,1 milliárd alkalmazással számolhat, míg utóbbinak az elemzések szerint körülbelül 6 milliárddal kéne beérnie.

Hogy a fejlesztők mégis inkább az iOS-re dolgoznak szívesebben, az a bevételekkel magyarázható, az App Store-ban ugyanis jóval nagyobb hasznot lehet elérni a jobb fizetési hajlandóságnak és a zártabb rendszernek hála. Az Ovum piacelemző szerint 2016-ra már kétszer annyi androidos, mint iOS-es letöltés lesz (21,8 milliárd a 11,6 milliárddal szemben), de bevételi oldalon az Apple még mindig jobban fog állni: 2,86 milliárd dollárral kalkulálnak az Android 1,5 milliárdjával szemben.

Az Appleinsider mindenesetre megjegyzi, hogy az Ovum tavaly nyáron még azt jósolta, hogy az Androidé mellett a Symbian, a BlackBerry és a Windows Phone 7 alkalmazásboltja is keményen meg fogja szorongatni rövidesen az App Store-t, aztán látjuk, mi történt. Szóval nem érdemes minden elemzésüket készpénznek venni, de az idei darabszámra és bevételi arányra vonatkozó számok körülbelül kész tények, azokon tehát lehet töprengeni.




süti beállítások módosítása