almalé és kungfu Rólunk

Ilyen lehet a MacBook Pro sivatagi kivitelben

András küldte nekünk ezeket a képeket, amin minden bizonnyal egy ki nem adott, hordozható Apple-prototípus látható.

A kerekei egy-egy elnagyolt iSight, még a korai típusból. Valószínűleg katonai felhasználásra készült, hogy bármikor ki lehessen dobni egy helikopterből vagy ilyesmiből, ha pontosan Rambo fölé érünk, plusz-minusz tíz centiméter. Csak tegyünk bele kést is, Rambo nem olvas emailt.

Kicsit olyan, mint a Hummer, csak ez nem autó, hanem laptop. Vagy valami nagyon hasonló.

Szavazzatok a Goldenblogon IT-kategóriában az Appleblogra, mert mi nagyon örülnénk neki:



Utazó iPhone: Wörthersee

Wörthersee Ausztria Monte Carlója, legalábbis így tartják az osztrákok. Van víz (Wörthersee egy tó), meg vannak autók is, itt tartják Európa legnagyobb Volkswagen-találkozóját. Meg Audit.

1981 óta minden évben ide járnak a motorok megszállottjai, és ide utazott Dani is Utazónkkal a zsebében. És hát ilyen partikra ritkán jár egyedül az ember, a kis ribanc is összeszedte barátait, és közösen stoppoltak az út mellett.

Pedig a Totalcar fotójának tanúsága szerint így kell stoppolni arrafelé:

Szavazzatok a Goldenblogon IT-kategóriában az Appleblogra, mert mi nagyon örülnénk neki:



Az Apple torzítja a valóságot

Egy éve lehet tudni, hogy az Apple az iOS 3.2 óta foglalkozik a saját navigációs adatbázisának létrehozásával, ezzel pedig valószínűleg előbb-utóbb kitúrja a Google térképét az iOS-készülékeiről. Azóta azon megy a találgatás, mit talál ki a vállalat, mert egy második Google Mapsot aligha.

Nemrég szellőztette meg a Macrumors, hogy talán az Apple vásárolta fel nemrég a C3 Technologies nevű svéd térképkészítő vállalatot, akik beszarás élethű 3D-s térképeket készítenek (videó itt). Az embernek elsőre ez juthat eszébe: az Apple sokat ad a dizájnra, kijelzőn megjelenő elemek kinézetére, biztos ezzel csapna az asztalra.

Nem kizárt azonban, hogy pont az ellenkező irányba mennek el. Nemrég nyilvánosságra került egy az Apple nevére levédett szabadalmi beadvány, ami pont egy iOS-készülékekre tervezett navigációs szoftvert mutat be. Viszont egyáltalán nem a látványra megy, sőt még csak nem is célja a valóság pontos skiccelése a telefonra. A készítők felfogása szerint erre nincs szükség, a legfontosabb, hogy a kijelzőre pillantva minél egyszerűbben elnavigáljunk, még ha emiatt torzítani kell a valóságot, elnagyolni bizonyos részleteket.

A térképen csak a felhasználóknak fontos információk jelennének meg, semmi sallang. Ez egyrészt gyorsaságot jelent, másrészt pedig átláthatóságot, előfordulhat ugyanis, hogy az út mellett olyan, könnyen felismerhető, helyzetünk azonosításra alkalmas pontokat emelnek ki, amik egy valósághű térképen nem is lennének láthatóak. Jól felismerhetően kirajzolna egy tavat vagy más tájelemet, ami igazodási pont lehet, vagy egy benzinkutat, esetleg egy nagyobb üzletet. A kijelzőn folyamatosan lehetne látni a távolságokat a következő kanyarig, és az utunkon kívül eső útvonalak részletei már egyáltalán nem is látszódnának.

Igazán érdekes a két lehetséges megoldást egymás mellett látni. Szerintetek melyik inkább Apple-like koncepció?

Szavazzatok a Goldenblogon IT-kategóriában az Appleblogra, mert mi nagyon örülnénk neki:



Szeptember 7-én bemutat valamit az Apple

A Kodawarisan nevű japán oldal szellőztette meg belső forrásokra hivatkozva, hogy szeptember 7-én lesz egy Apple keynote. Miután az új iPhone bejelentése esedékes, mindenki felkapta a fejét a pletykára.

Persze nem olyan nehéz egy ilyet tippelni sem, a szerda nagyjából valószínű (hagyományos keynote-nap), tavaly szeptember 1-jén, tavalyelőtt szeptember 9-én, szerdán közvetítettük az új iPodok bejelentését, Csaba a londoni Apple-központből, én pedig Budapestről.

Az új iPodokra lehet tehát számítani hamarsoan, azt azonban senki nem tudja, hogy a hagyomány miatt a WWDC-re várt iPhone 5 bemutatása vajon a zenei keynote-ra tolódik-e, vagy tovább halogatják, akár októberre. Mert ez is egy lehetséges forgatókönyv.

Szavazzatok a Goldenblogon IT-kategóriában az Appleblogra, mert mi nagyon örülnénk neki:



Megújul a Maps az iOS-ben

Na, itt van még egy-két ficsör, ami miatt érdemes várni az iOS 5-öt. Megújul a Maps.

A leglényegtelenebb újítással kezdem: működik az AirPlayPrint, vagyis lehet nyomtatni a látható térképet. Az útvonal viszont egy jobban látható, kék színű csőszerűséggel lesz jelölve:

Most ugye ilyen:

Amiben ugye az a kellemetlen, hogy a forgalom színei mellett a lila picit elveszik, a másik probléma, hogy a forgalmat jelző színeket gyakorlatilag csak az útvonal mentén nem láthatjuk. Remélem, a jövő kék csövének színe változik, ahol például lassú haladás vagy dugó van.

De ami még hasznosabb: útvonal-variációkat kapunk, ezek közül az általunk preferáltra kattintva azon haladhatunk végig. Még jobb lenne, ha az ujjunkkal az útvonal egy-egy pontját meghatározhatnánk, mint a desktop Google Maps esetében, de ez sem rossz, jóval több, mint a mostani verzió.

Szavazzatok a Goldenblogon IT-kategóriában az Appleblogra, mert mi nagyon örülnénk neki:




süti beállítások módosítása