almalé és kungfu Rólunk

Utazó iPhone: Loch Ness

Újabb hét, újabb helyszínről jelentkezik Utazónk, ezúttal kitalálta, hogy leteszteli a kameráját. Loch Nesshez utazott, hogy kipróbálja, tud-e olyan gyorsan exponálni, mint a szörnyet lefotózó jómadarak, másrészt képes lesz-e olyan homályos, kivehetetlen fotót készíteni automata módban.

A tóhoz Csaba és Soma vitte magával Utazónkat:

A minap a Loch Ness-I tónál jártunk, és természetesen nem hagytuk otthon hűséges iPhone-jainkat sem. A képen sajnos a szörnyet nem sikerült lekapni, Urquhart várromát viszont annál inkább.

Igaz, az utóbbi időben elég kevés Nessi-észlelésről érkezett jelentés, egyesek emiatt azt állították, hogy a szörny meghalt. A helyi rajongók persze rögtön tagadtak, hiszen a turizmusból sokat lehet profitálni, úgyhogy amíg tudják, életben tartják a legendát.



Microsoft + Intel = Apple

A MacDailyNews talált rá a hírre, figyelve a három cég piaci értékét. A hétvégi zárásra ugyanis az Apple értéke elérte a Microsoft és az Intel piaci értékének összegét.

A Microsoft 201,6 milliárd dollárt, az Intel 115,2 milliárd dollárt ér a részvények értéke alapján számítva, ezek összege 316,8 milliárd dollár. Az AAPL papír alapján számítva az Apple piaci értéke 317,6 milliárd dollár. Vagyis több, mint a Microsofté és az Intelé együtt.

A market cap, vagyis a piaci érték a forgalomban lévő részvények aktuális értéke szorozva a kibocsátott részvények számával, vagyis azért ne kezdjünk el olyanokat várni, hogy az Apple megveszi a Microsoftot és az Intelt, sem azt ne állítsuk, hogy ennyiért lehetne eladni a vállalatokat. Ennyit érnek elvileg a papírjaik a piacon ebben a pillanatban, pont.

Mindenesetre érdekes összehasonlítás, és jól mutatja az Apple feltörését az utóbbi években. A következő a Microsoft és Google együttes lenyomása lesz, itt még 53 milliárdnyi különbség van, ennyit kellene magára szednie az Apple-nek, ezt változatlan mennyiségű kibocsátott részvény mellett valamivel 400 dolláros álomhatár felett érné el ma.



Pénzvisszafizetési garanciát akarnak az AppStore-ra

Állandó topic nálunk is egy-egy poszt alatt, hogy az AppStore nem ad lehetőséget a programok kipróbálására a vásárlás előtt, képek és youtube-os videók alapján választunk, aztán sírunk, ha mégsem azt kaptuk, amit akartunk. Sokan állítják, csak emiatt törik fel a készüléküket, és töltik le a programok ingyenes verzióit, ami valójában csak kiszúrás az egész közösséggel.

Egyrészt mert az átverések gyorsan kitudódnak a csillagozási rendszer alapján, másrészt azért itt zömében 1-2 eurós appokról beszélünk, a tízezer forintos, dvd-n vásárolt játékokat sem mindig próbálhatjuk ki.

Ennek ellenére a tajpeji kormányzás most úgy gondolta, az AppStore-ba is be kellene vezetni az elégedetlen ügyfelek pénzvisszafizetési garanciáját, ezért fel is szólították az Apple-t és a Google-t, hogy hét napon belül adják vissza a pénzét annak, aki nem azt kapta, amit szeretett volna.

Két hetes határidőt adtak a két vállalatnak, hogy változtassák meg a szabályozást náluk, különben bírság lesz a vége, 10 millió forintnyi összegről állítanak ki számlát. Nyilván most rettegnek Kaliforniában.

Bármennyire csábítónak tűnik egy ilyen lehetőség, még ha nem is Tajpejben élünk, gondoljuk el, milyen következményekkel járna. Egy rakás játék, amit letöltöttem, nem nyújtott élvezetet egy hétnél tovább, de nem is igazán számítottam erre. És én mondjuk nem kezdenék az ötödik napon egy tranzakcióba 70 cent visszaigénylésébe, de sokan igen, ez pedig alapjaiban változtatná meg a fejlesztések irányát.

De ezt látom mindenhol. Az emberek ezt sokszor nem gondolják végig, nem tudatosan használják a pénzüket, nem látják, mit támogatnak vele, csak spórolni akarnak. Pedig ha a kisboltban csak zsemlét veszünk, akkor ne sírjunk, ha a kisbolt pékárussá válik egy nap, pedig nekünk sürgősen szükségünk lenne gumira.



Újra kinyitották a robbanós üzemet

Két héttel a robbanás után újra kinyitott a Foxconn csengdui üzeme, eddig tartott a vizsgálat. Hivatalosan tehát ismét biztonságos iPad 2-ket összeszerelni Kínában.

A vizsgálat részleteit nem ismertették, de tudni lehet, hogy az egyik anyagmegmunkálási fázis során a levegőbe jutott apró, gyúlékony szemcsék kaphattak lángra, legalábbis ezt erősítette meg korábban a csővezetékekben talált anyag.

Noha voltak igen durva, iPad-mentes időszakokat vizionáló elemzői forgatókönyvek, mint az Apple esetében általában mindig, most is az optimistább hangokra kellett figyelni.

A hír hallatára minimálisan ugyan megindult az AAPL részvény ára lefelé, de hosszú távon látszik, hogy egyáltalán nem erre a hírre várt a piac, hogy a papír erősödjön, gyakorlatilag a robbanás óta szinte töretlen az emelkedés. Ha az Apple Store-ban módosították volna a várakozási időt 1-2 hétről hosszabb intervallunra, az már lehet, hogy meglátszott volna a papíron.



Torkán akadt a szó az Adobe vezérének

Walt Mossberg nem szakad le az iOS-es Flash témáról, noha Shantanu Narayen, az Adobe vezére is megmondta, az üggyel már csak a média foglalkozik, ők nem. Befejezték a tárgyalásokat az Apple-lel.

Narayen kijelentette, hogy az Apple viselkedése, a mobil böngészőjükből való kizárás nem technológiai, inkább üzleti modell kérdés. Ezzel azt állítva, hogy Jobs korábbi szavai a Flash használhatatlanságáról nem igazak, az úgy tökéletes a mobileszközökön, ahogy van.

És itt van pár másodperc, ami miatt érdemes kábé ennyit áldozni a videó megtekintésére. Amikor a Narayen azt állította, hogy az androidos készülékekkel 130 millió mobileszközön elérhető a Flash, Mossberg személyes tapasztalattal válaszol, miszerint ezek közül ő nem találkozott még olyannal, amin a Flash jól teljesített volna.

A vezér szava elakadt egy pillanatra, próbálkozott felhozni a PlayBookot, amin már jó, de az nem Android, és nyilván nem leleplező erejű a 2007-es iPhone-ból való kimaradás valódi okára.

Eszembe jutott Bill Gates, amikor Jobs hasonlóan váltott kardfogást 2007-ben, és a személyes vonal becsempészésével az érvelésbe háríthatatlan szúrást vitt be. Bár az nem fájhatott ennyire, mint Mossberg állítása saját tapasztalatairól.




süti beállítások módosítása