Az egész onnan indult, hogy az iCloud Photo Stream bétaverziójában találtak egy ikont, amivel az iPhone-t, az iPadet és az iPod touch-ot jelöli az Apple, és ez nem hasonlított egyik jelenlegi készülékre sem. Kísértetiesen emlékeztetett viszont azokra a képekre, amik a pletykák alapján rajzolt iPhone 5-ről készültek.

Két verziót tudunk elképzelni pillanatnyilag: vagy egy óriási humorbombát rejtett el a bétaállapotú szoftverben az Apple, amire azért kicsi az esély, mert ez szükségszerű csalódással járna, ha az új mobil premierjén kiderülne, hogy mégsem változott a dizájn; a másik lehetőség, a logikusabb, hogy valóban átalakul az iPhone külseje.

A 9to5Macen meg is jelent egy kép, ami a rajz alapján készült, és azt mutatja, hogy milyen lesz az átalakított modell. Láthatjuk, hogy a kör-alakú Home-gomb inkább téglalap alakú lesz, a kijelző valamivel nagyobbra nő, miközben a telefon mérete csökken: ez lesz az első eset, hogy a magasságban komoly átalakulásra lehet számítani az iPhone ötgenerációs történelmében.

De van egy másik opció is: hogy a készülék magassága változatlan marad, ebben az esetben az új arányok miatt jóval szélesebb lesz az 5-ös az iPhone 4-esnél, a kijelző meg bőven 4 col fölé nő. Ezt a forgatókönyvet tudom a legnehezebben elképzelni.

Érdekes adalék a sztorihoz, hogy a Cnet szerint megint elhagytak egy iPhone prototípust, megint egy bárban (úgy látszik, Jobs távozása után már semmi érdekeset nem tud kitalálni a marketingrészleg). Az Apple bemérte a mobil pozícióit, a nyomok egy fiatal fickóhoz vezettek, akinél viszont semmi terhelőt nem talált a rendőrség, és akkor sem akarta kiadni a mobilt, amikor az Apple pénzt ajánlott érte, kérdések nélkül. A hír szerint a prototípusnak csak a hardvere más, a külseje pont olyan, mint az iPhone 4-esé, ezért nem is nagyon lehet felismerni, ami viszont pont ellentmond a fenti hírnek és az iCloud rajzának. Vagy pedig, és ez már a C verzió, jön a fenti mobil, amit meg elvesztettek, az az iPhone 4 kicsit butított verziója, a kevésbé tehetős vásárlóknak.

Akárhogy is, nézzük meg Anarki remek videóját, amit a tavalyi iPhone 4-elhagyás után készített akkor, amikor a Motorola is elhagyott egy telefont, de az senkit se érdekelt: