Dehogy jön. Néhány magyar oldal kissé félremagyarázva a Reuters értesülését arról számolt be, hogy az új iPhone megjelenésével az Apple piacra dobja a 4-es modell kisebb, 8 gigabájtos háttértárral szerelt verzióját, amit várhatóan 200 dollár körüli áron, tehát alig 40 ezer forintért lehet majd megvásárolni.

Ennek persze nincs túl sok valóságalapja, és nemcsak azért, mert az eredeti hírben nem is ez az állítás szerepel. A Reuters valóban írt arról, hogy az Apple a kisebb fizetőerejű vásárlókat is megcélozhatja, és az is szerepelt a cikkben, hogy őket egy 150-200 dollár értékű mobillal lehet megfogni, azt viszont sehol sem állította, hogy az iPhone 4 butított verziója beleférne ebbe a kategóriába. A Reuters mindössze annyit írt, hogy az iPhone 4-nek bizonyára lesz egy olcsóbb, 8 gigabájtos háttértárral szerelt verziója, ahogy az iPhone 4 premierjekor az iPhone 3GS-ből is kihoztak egy ilyet, de a cikk is megemlíti, hogy ezzel a készülékkel még biztosan nem lehet a 200 dollár alatti kategóriába betörni, ahhoz egy teljesen új, jóval egyszerűbb felépítésű modellre lenne szükség.

Emlékeztetőül: amikor tavaly júliusban piacra dobták a 3GS 8 gigabájtos verzióját, akkor itthon dominós csomagban 154 ezer forintért lehetett megvásárolni a készüléket, szemben a 160 ezer forintos, 16 gigabájtos modellel.

Ma az iPhone 4 16 gigabájtos verziója dominós csomagban 143-155 ezer forintba kerül a T-Mobile-nál, nyilván életszerűtlen, hogy az Apple a háttértár csökkentésével negyedelné ezt az árat.

Főleg, hogy nem is különösebben áll érdekében: az iPhone 4 még így, egy és negyed évesen is remekül fogy, ráadásul az Apple nem is annyira piaci részesedésre, mint inkább profitra hajt, márpedig azt egy 200 dolláros készülékkel nehéz összehozni. Ráadásul egy ilyen olcsó iPhone 4 óriási konkurenciát jelentene az iPhone 4S/5-nek, hiszen a hírek szerint az leginkább a valamivel jobb kamerában és a valamivel erősebb hardverben fog eltérni az aktuális generációktól, ezek viszont nem olyan tényezők, amik miatt a vásárlók hajlamosak lennének négyszeres árat kifizetni. Ráadásul a 200 dolláros készülék jóval olcsóbb lenne a hasonló tudású iPod touch-nál is, amivel lényegében kinyírnák az mp3-lejátszót. Az meg ugye nem opció, hogy mindennek csökkentik az árát és az ezzel járó profitot csak azért, hogy a nyomorult belépő iPhone ne szívjon el vevőket a többi terméktől.

Szóval a józan észre hallgatva nem, nem lesz 40 ezres iPhone, főleg nem az iPhone 4 hardverére építve. Az ugyan elképzelhető, hogy a kisebb háttértárra és az iCloudra építve kihoznak egy új koncepcióra épülő, valamivel olcsóbb készüléket, ahogy azt tegnap egyébként meg is írtuk, ez viszont már egy egészen más sztori, mint a filléres iPhone 4.

Legfeljebb tehát ezt fogjuk megkapni 40-ért: