Az Apple tegnap új iOS 5 bétát adott ki, ez sorrendben a hatodik frissítés, amit a fejlesztők letölthetnek tesztelésre. Ezzel egy időben kijött az iTunes 10.5 beta 6, Xcode 4.2 preview 6 is.

Egyelőre gőzerővel folyik az operációs rendszer átnézése, az egyik nem túl érdekes változás, hogy az AppStore-ban az Update gombra kattintva nem dob ki a rendszer a főoldalra, hogy a kék állapotjelzőt figyelhesd, a háttérben történnek a dolgok. Megjelentek az appok között az összes, amivel valaha dolgunk volt, vagy erre, vagy másik készülékre töltöttük le a múltban, és felhőből telepíthetjük az adott gépre egy gombnyomással a cuccot.

Ami viszont fontos változás lesz, hogy az Apple hamarosan megszűnteti a fejlesztők hozzáférését az adott készülék UDID-jához, vagyis egyedi azonosítójához. Így megszűnik a lehetősége, hogy egy külső fejlesztő az azonosító alapján információkat gyűjtsön rólunk (vagy pontosabban: valakiről), ami persze nem jelenti azt, hgoy az Apple nem férhet hozzá ezekhez. Az iAds és a GameCenter például továbbra is el lesz látva ezekkel az infókkal nagy valószínűség szerint.

Egy tavalyi felmérés szerint egyébként a top iPhone appok 68 százaléka titkosítatlanul továbbította az UDID-et a fejlesztőknek, míg 18 százalékuk titkosított információkat küldött, amiben akár ez is benne lehetett. Nem nehéz kiszámolni, hogy az appok 14 százaléka nem használta ki biztosan a lehetőséget, szóval egy eléggé népszerű képességet vettek el a fejlesztőktől azért, hogy mi biztonságban érezzük magunkat.