A Bloomberg összegyűjtötte a pletykákat, ezek alapján megtippelte, hogy milyen hardverelemek kerülnek majd az iPhone 5-be, amit várhatóan szeptemberben, esetleg októberben dobnak majd piacra, kikereste a hardverelemeknek az árát, majd ezeket összeadva meghatározta a gyártási költségeket.

Fontos, hogy a végső összegben a Bloomberg szerint minden benne van: az ingyenesen adott iOS fejlesztési költsége, a gyártás és a tesztelés, a szállítás, a csomagolás és a logisztika. Nincs azonban benne külön tételként a fejlesztés, ezzel együtt nagyjából alaposnak mondhatjuk az összeállítást.

A táblázatból kiderül, hogy a legdrágább továbbra is az érintésérzékeny kijelző, ami a teljes költségek ötödét viszi el. A háttértárért is rendesen fizetni kell, az Apple A5-ös csip azonban már csak 16 dollárba, alig több mint háromezer forintba kerül. Ennyit ad az Apple a kameráért és valamivel kevesebbet a ramért, a wifi, a bluetooth, a gps, a gyorsulásmérő és a giroszkóp viszont együttesen is csak alig kerül többe 2 ezer forintnál.

A végösszeg tehát 53 ezer forint, amit a Bloomberg szerint az Apple 620 dollárért, 120 ezer forintért ad tovább a szolgáltatóknak, a haszonkulcs tehát 56 120 százalék fölött van.

Hát így nőtt 70 milliárd dollárra az Apple készpénzállománya.

Szavazzatok a Goldenblogon IT-kategóriában az Appleblogra, mert mi nagyon örülnénk neki: