Mostanában ugye sokat láthattuk ezt az ikont:

Látszólag egy viszonylag szabálytalan felhő körvonalát láthatjuk, ami azonban Takamasa Matsumoto számára mégis valamiféle szabályosságot mutatott. Ezért elkezdte jobban megvizsgálni a dizájnstükköt.

Először is megrajzolta a felhő körvonalait adó köröket.

Ezután megmérte a körök átmérőit. Kiderült, hogy ezek párban egymáshoz való aránya körülbelül 1,6. Az aranymetszés aránya.

Ezután megmérte a teljes felhő köré rajzolható téglalap oldalainak arányát. Ez is az aranyarányt adta ki.

Aki elfelejtette már, mi az aranymetszés, a Wikipédiáról ide másolom. Természetes egyensúlyt teremt a szimmetria és az aszimmetria között. Aranymetszési arányok találhatók számos ókori épületen, középkori és reneszánsz képzőművészeti alkotásokon. Ez az arány felismerhető a természetben is, például a csigák mészvázán.

Két rész (a és b, a>b) az aranymetszés szerint aránylik egymáshoz, ha az egész (a+b) úgy aránylik a nagyobbik részhez (a), ahogy a nagyobbik rész (a) a kisebbik részhez (b). Ebből meghatározható egy fí érték, ami az aranymetszés állandó aránya, 1,618033988 ésatöbbi.

Hát ennyit tökölnek el egy ikon tervezésénél Cupertinóban. Tegyük még hozzá gyorsan, hogy ugyanez a felhő szerepelt az iDisk ikonján is, de ez végül is tökmindegy.