Tegnap a Samsung Forum 11-en voltam a Műcsarnokban: ez a dél-koreai cég legnagyobb show-ja most a térségben, óriási nemzetközi újságírócsoportot szállítottak ide, hogy bemutassák nekik a legújabb fejlesztéseket. Izgalmasak az új tévék, elképesztő a kijelzőjük, tetszik az is, ahogy összekapcsolják ezeket a mobilokkal és a tabletekkel: át lehet küldeni a képüket, így a hálóban fekve, a Galaxy Tabon tudjuk nézni a tévé., vagy blurayfilmet.

Az Appleblog szempontjából viszont nem ez az érdekes, hanem a tablet, a Samsung Galaxy Tab 10.1. Ennek már jóval nagyobb a kijelzője, mint az előző generációnak, a koreaiak készüléke akkora lett, mint egy iPad. Csak sokkal brutálisabb hardverrel: kétmagos Tegra 2 processzor van benne, aminek a teljesítménye körülbelül háromszorosa az iPadének. Több benne a memória, már a 3.0-s Android fut rajta, a kijelző felbontása meg 1280x800, harminc százalékkal több, mint az iPadé, ami látszik is, ha mindkettőn megnézzük az Appleblogot:

A lényeg azonban nem is ez, hanem a sebesség. Frászt, a sebesség érzete. Megszokhattuk, hogy ebben az elképesztően fontos mutatóban, amire legyinthetnek a geekek, mondhatják, hogy ez egy lényegtelen, specifikáción túli lidércvilág, az emberek többségének mégis erre van szüksége, ettől lett sikeres az iPhone és az iPad, szóval a sebesség érzetében bizony még az új csúcs Galaxy Tab és csúfosan leszerepel a lassan élete végéhez közelítő iPadhez képest. Nézzétek meg ezt a videót, amin két feladattal kellett megküzdeniük a tableteknek: az elforgatással és a görgetéssel:

Tisztán látszik, hogy a Samsung sokkal lassabban forgatja el a képet, annyival, hogy meg is szűnik a természetesség érzete: az iPaden olyan, mintha a gravitáció húzná le a képet, a Samsungon meg látjuk a sok nullás meg egyes izzadását. És érezzük is, az Index nézésétől ugyanis keményen izzadt a processzor, a tablet hátulja hamar felmelegedett, ami gondolom nem tesz jót az üzemidőnek, pedig csak böngésztem. De látszik, hogy néha még ez is sok volt, ugyanis a görgetés sem volt olyan folyékony, zökkenőmentes, mint az iPaden, ami azért tényleg nevetséges. Mondhatnánk persze, hogy még két mag mellett is ez az ára a Flashnek egy tableten, de egyrészt ez túl nagy ár, másrészt meg az Indexen ugyan minden reklám letöltődött, viszont az oldal alján található Indavideo nem: az egyetlen olyan Flash-tartalom, aminek lett volna értelme.

Persze ez csak egy gyors teszt volt, a szoftver sem végleges, csiszolják még ezt a gépet, de az tisztán látszik, hogy az alapkoncepcióval van a baj, amivel úgy látszik, a brutális hardverteljesítmény sem tud mit kezdeni. És ez a lényeg, ezért tökmindegy, mi lesz az iPad 2-ben, mert már az első generáció is versenyképes ezzel a böngészési élménnyel (kivéve, ha valaki direkt a Flash reklámokra hajt). Ezzel együtt érdemes megjegyezni, hogy a 10.1-es Galaxy Tab márciusban fog megjelenni, egy hónappal az iPad 2 premierje előtt, szóval a tabletnek már azzal kell versenyeznie.