RC küldte nekünk ezt a remek HVG-s anyagot, amiből kiderül, hogy a Pictures of the Year versenyen az év napilapfotósának választott Damon Winter iPhone-nal készítette képeit. Ez a verseny egyébként a második legrangosabb fotópályázat a World Press Photo után, szóval aki itt eredményt ért el, az biztosan nem ma kezdte a szakmát.

Winterre ez duplán igaz, hiszen a mostani harmadik helyezést már megelőzte egy Pulitzer díj, amit a New York Times-nál töltött évekkel érdemelt ki.

Afganisztáni útjára azért csak egy iPhone-t vitt magával, mert be akart illeszkedni a katonák közé, akik szintén telefonnal fotózgatták egymást. Fogta a készüléket, letöltötte rá a Hipstamatic nevű appot, amivel mindenféle effektet meg szűrőt rakhat a képekre (emiatt egyébként sokan anyáztak a díj kihirdetése után), aztán megörökítette az eseményeket a katonák szemszögéből, feltűnésmentesen.

Amennyire tudom, ez az első eset, hogy helyezést értek el egy rangos fotósversenyen egy iPhone-nal, szóval itt tartunk ma, 2011-ben.