Bármekkora hülyeségnek is tartom a pletykát, miután a Bloomberg után a Wall Street Journal is írt róla, kénytelen leszek megírni a véleményemet a felezős iPhone-ról.

Mert hát az a hír - ismét -, hogy a tűzhöz közel álló források szerint egy a mostanihoz képest felezett méretű iPhone 5-öt is bemutatnak idén, aminek az ára is felezett lesz. És mivel most 625 dollár (124 ezer forint) körül kapják meg a telefont a szolgáltatók, a 300 dolláros ár mellett egy jól megválasztott díjcsomaggal akár 0 forintért is adhatják majd az előfizetőknek. A cél az lenne, ami eddig sosem volt az Apple-nél: a szegény ember okostelefonja. (a képen egy olcsó kínai gagyi)

Oké, mit lehet kihozni egy feleakkora iPhone-ból? A full iOS kizárva, az Apple szigorú ergonómiai és user experience feltételeinek az iPhone mérete a minimum, ezt gyorsan beláthatjuk magunk is, ha rendszeresen használjuk a telefont. A már évek óta emlegetett iPhone mini kábé olyan lenne, mint az iPod nano, lennének rajta ikonok, meg úgy nézne ki, mint az iOS, csak hát minek. AppStore nélkül minek.

Mert az biztos, hogy a mostani AppStore-t nem érhetné el a készülék. Előre telepített programokkal, elképzelhetetlen méretű böngészővel - esetleg böngésző nélkül? - nem is lenne okostelefon. Egy olcsó, értelmetlen iPhone lenne, amivel bizonyára meg lehetne célozni a szegényebb területeken élőket, ahol az olcsó Nokiák vagy az olcsó androidos telefonok hasítanak, de ők sem hülyék: miért venne valaki egy ilyet egy androidos készülék helyett?

Az egyik lehetséges válasz a források szerint a Siri nevű, korábban felvásárolt céggel van összefüggésben, vagyis teljes hangvezérlés jönne az mini iPhone-ra. Hát ezzel csak az a gond, hogy a mostani angol nyelvű hangfelismerés is elég szarul működik az iPhone-on, és amíg ez nem megy pöpecül, nem építenek erre egy teljes készüléket. Megvan a lehetőségük a user tesztre, elég egy szoftverfrissítés, egyelőre nem éltek vele.

A mostani ismereteink szerint nagyjából mindennel ellentmondana a mini iPhone létezése, amit az Apple képvisel.