A kérdést a Gizmodo is felvetette, és körülbelül ugyanarra jutott, amire mi ketten Ádámmal: a következő hónapok egyik legnagyobb változása az lehet, hogy a merevlemezt opcionálisan lecserélik a MacBook Prókban valamilyen memóriaalapú háttértárra.

Ezt az állítást két úton is megközelíthetjük. Egyrészt a szavak varázserejébe kapaszkodva: amikor az új MacBook Airt leleplezték, Tim Cook, az Apple egyik vezetője a jövő MacBookjaként mutatta be.

Lehet persze azzal érvelni, hogy ez csak amolyan marketingbullshit volt, amivel a kis gép körüli hype-ot próbálták növelni, de felfoghatjuk az állítást szó szerint is: az Air a gyakorlópálya, ebben próbálják ki azokat az új technológiákat, amik rövidesen a legtöbb MacBookban elterjednek. És milyen az Air? Hát kicsi, vékony és merevlemez helyett ssd dolgozik benne.

De megközelíthetjük ezt a kérdést empirikusan is: aki már játszott az Airrel, jól tudja, milyen hatalmas dolog a tisztán memóriaalapú háttértár. Még a legkisebb gép 1,4 gigahertzes processzorával együtt is gördülékenyen, villámgyorsan dolgozik, képzeljük csak el, milyen párost alkotnának a Prók közel kétszer magasabb órajelen üzemelő Core 2-eseivel, pláne Core i5-öseivel.

Ennél nagyobb áttörésre nem is nagyon lehet számítani mostanában: ha tíz-húsz százalékkal növeljük a gigahertzeket, azt alig néhány vásárló veszi majd észre. Lecseréljük a GeForce 330M-et valami erősebbre? A legtöbben csak a benchmarkokat futtatva csettintenek majd elégedettebben. De egy ssd-vel annyit változik maga a sebesség érzete, ami a legtöbb júzernek valójában sokkal fontosabb, mint a valós gyorsulás, hogy kár lenne kihagyni ezt a ziccert, így szinte biztos, hogy a közeljövő MacBook Próiban ssd lesz merevlemez helyett. Pontosabban mellett, hiszen a hagyományos technológia még mindig király, ha nagyobb területre van szükségünk, 500 gigabájtos ssd még nem fér bele a Pro árkategóriájába, így valószínűleg választani lehet majd a kisebb flash és a nagyobb merevlemez között.

És akkor még néhány gyanú: a változásokkal összhangban valószínűleg csökkenni fog valamelyest a gépek mérete, súlya, és abban is biztos vagyok, hogy növelni fogják a kijelzők felbontását: a 13-as MacBook Próm 1280x800 pixele bántóan kevésnek tűnt a hasonló méretű Air 1440x900 pixele után.

Persze ejtsünk néhány szót a processzorról is. Az Intel ugye nemrég jelentette be az új Core i-családot, amibe már elfogadható teljesítményű integrált grafikus gyorsító került, simán el tudom képzelni, hogy a 13-as MacBook Prókba ezeket rakják: kicsit talán alacsonyabb lesz a grafikus teljesítmény, mint a GeForce 320M-mel, miközben a rendszer egészének teljesítménye 50-60 százalékkal is gyorsulhat a jelenlegi Core 2-esekhez képest.

De előrelépésre lehet számítani 15 és 17 colon is, ezekben a gépekben jelenleg ugyanis még az első generációs Core i-processzorok dolgoznak. A nagyobb MacBook Próknál persze már nem lesz akkora a gyorsulás, de 20-30 százalék érezhető, megjelenő erősödésre feltétlenül lehet számítani.

Szóval röviden összefoglalva: a közeljövő MacBook Próinak processzora 20-60 százalékkal gyorsabb lesz, a gépek valamivel könnyebbek, keskenyebbek lesznek, a kijelző felbontása nő, a legfontosabb változás azonban az ssd-nek hála bekövetkező gyorsulás lesz, ami két-három generációnyi érzetbeli előrelépést fog jelenteni a legtöbb felhasználónak.