Eppur si muove! Amikor Tamás megkérdezett minket kommentben, hogy a véletlen Mac App Store-os vásárlások árát vissza lehet-e kérni az Apple-től, határozottan kételkedtem, már ha ilyet lehet egyáltalán. Mármint határozottan kételkedni.

Azt tudjuk, hogy az iOS AppStore-os vásárlásoknál megoldható a dolog, az iTunes Store-ban a jobb felső sarokban legördülő listából az Accountot, majd a Purchase Historyt választva az adott program nevén egy Report a Problemot nyomunk, itt elkezdünk panaszkodni, és ha jó indokkal tudunk szolgálni, visszafizetik a pénzt, az appot pedig nem használhatjuk többé.

A gond, hogy ez a lehetőség nincs lefektetve az iTunes Store-os szerződésben, ott csak annyi áll, hogy minden vásárlás végleges és nem visszavonható. Pont. Ennek ellenére működik a dolog iOS-programok esetében, jó indok lehet például az, hogy rossz felbontású alkalmazást töltöttem le (ha az iPad 2-nek növelik a felbontását, újabb frontvonal nyílik a harmadik pixelmennyiséggel). De egy Mac App Store-ban már nehezebb jó indokkal szolgálni, és hát az Apple rugalmasságára sem lehet nagyon apellálni.

Tamás viszont kiderítette, hogy a visszafizetés a Mac App Store esetében is működik. Miután véletlenül ráklikkelt a PCalc nevű programnál a Buy gombra, a Mac AppStore megerősítés kérése nélkül már töltötte is le a 8 eurós alkalmazást. A programok, amiket a Mac App Store-ban veszünk, ugyanúgy megjelennek a fenti iTunes-os accountban, így a Report a Problem gomb is működik, ha rájuk kattintunk. Tamás így elküldött kérésére még aznap válaszoltak, indokát elfogadták, 3-5 napon belül küldik vissza a pénzt, ekkorra a program is használhatatlan lesz elvileg. Ha ez megtörténik, újra jelentkezünk.