almalé és kungfu Rólunk

Vegyünk iPadet minden százéves nagyinak!

Egy iPaddel lepték meg a százéves születésnapján ezt a mamát, akinek ez az első számítógépe. Láthatóan rákattant a cuccra:



Egyre többet tud az iPad (csak könyveket nem vásárol senki)

Folytassuk az iPad hírdömpinget, este úgyis élő közvetítést adunk az iPhone OS 4 eseményről, ezt az egyet még mindenki kibírja.

Az iPadet vásárlók egy felmérés szerint - nem meglepő módon - az AppStore és az ezáltal kínált alkalmazások miatt örülnek leginkább a készüléknek, és az iPad-alkalmazások köre - ugyancsak nem meglepő módon - gyorsan bővül. Két nap alatt már megvolt az egymillió letöltés az online üzletből.

Lássunk néhány példát, milyen újdonságokra számíthatunk.

Camera for iPad

Máris itt egy olyan app, amit ha felteszünk az iPhone-unkra és az iPadünkre, az iPhone kameráját használva a kép automatikusan áttöltődik Bluetooth-kapcsolaton keresztül az iPadre. A kép úgy is készülhet, hogy az iPaden nyomunk meg egy gombot.

Pianist Pro for iPad

Ez már nem az az iPhone-os korlátozott pötyögést biztosító szintetizátor, az iPad nagysága miatt is nagyobb szabadságot ad, ezért a Pianist készítője elkészített egy viszonylag komoly zeneprogramot. Egy problémám van vele még mindig: az érintőképernyőn a gépelés még oké (próbáltam, elsőre csaknem hibátlanul és gyorsan ment), de könyörgöm, zongorázni? Akinek volt a keze alatt billentyűs hangszer, tudja, miről beszélek.

Pdf-ek iBooks-on

Azt ugye már korábban is hallottuk, hogy az iPadre lehet tenni saját ingyenes könyveket is, feltéve, hogy az ePub formátumban van (DRM-mel vagy anélkül). Azon felül, hogy nyilván megszaporodik majd az ilyen formátumban ingyenesen kínált könyvek száma, a pdf-eket is áttehetjük ePubos formába, ehhez a Calibre programot használjuk. Részletes leírás itt.

Mint az iPhone OS 4.0 eventen megtudtuk, az iBooks iPhone-ra is érkezik, aminek nem egészen látom a létjogosultáságát, persze el tudok képzelni iPhone-ra megfelelő formátumokat. Ilyen például egy néhány napja megjelent magyar kis verseskönyv (kb. 16 oldal), a 3D Magic Kft. Erdőszéli Patikája is, ami egy rajzokkal illusztrált gyerekverset.

Ami még érdekes a dologban, hogy a készítők szerint hárman promo kóddal töltötték le, egy ember fizetett érte az Egyesült Álllamokban, és ezzel már bekerült a könyvecske az iPad e-book top 100-ban az 59. helyre.

A könyvhöz itt lehet promo kódokat igényelni.

Magic Piano for iPad

Ez már inkább játék-, semmint hangszer, de nagyon ötletes próbálkozások láthatóak a videón, gyerekeknek vagy a zenével ismerkedőknek tökéletes bevezetés lehet.

Brushes - iPad Edition

Ha az iPhone-os verzió megfelelő volt a The New Yorker címlapjának megszerkesztésére, akkor képzeljük el, ezzel mire jutunk. Aki szerint viszont az a tény, hogy a programot bemutatták az iPad eventen, önmagában okként szolgál a tízdolláros árhoz, ingyen kipróbálhatja mondjuk az Adobe Ideast.

Artwork Cloud

Magyar nevező is készített programokat az iPád indulására, ezek közül Meta megoldása elég érdekesre sikerül. A koncepció az, hogy az iPad rögzíti, melyik számot hányszor hallgattad, a progi ebből készít egy statisztikát. Ezután a gyakoriság szerint rendezi az albumokat, és egy cimkefelhőt készít a borítókból, amin keresztülk információkat tudhatunk meg a zenehallgatási szokásainkról, illetve a borítókra kattintva le is játszhatjuk a kedvenc zenéinket.

És aki azt gondolná, ezt egyszerű összehozni, téved. Meta elmondta nekem, hogy fél éve említette a barátnője először, milyen jó lenne egy ilyen cimkefelhős program. Aztán ahogy elkezdte megírni, rájött, hogy kicsit bonyolultabb a felhőt elkészíteni, mint első ránézésre tűnt, a végére a diplomamunkájává nőtte ki magát. Az iPad megjelenési hajrájára sikerült az algoritmust átírni a nagyobb kijelzőre.

De most ti jöttök, ti milyen appokra vártok? Mit láttatok az elmúlt napokban, ami figyelemreméltó?



Utazó iPhone: Észt buliba mentem

Emlékeztek az Agyament Harry-re, amikor az apuka kikerült a világ fókuszpontjából, és a családjának szemüveget kellett viselnie, ha látni szerette volna? Na, kábé ez történt az Utazónkkal is, totál behomályosodott a tizedik sör után, és a helyzetet súlyosbítandó így tett a harangtorony is mögötte, meg úgy általában minden Tallinnban.

Barátokkal tavaly nyáron egy kisebb északi túrára mentünk. Ennek volt az első állomása az észt főváros. Hangulatos belvárosi részen járkáltunk, aminek egyik legjellegzetesebb épülete a képen látható torony is. A képen emellett látható aktuális buli közbeni állapotunk is.

Ádám küldte ezt az éjfél körül készült képet nekünk Tallinnból, a véget nem érő partik Ibizájáról.



Az iPadet és az OS4-et is feltörték

Hát nem tartott sokáig, bár az Apple nagyon rajta van ezen a zárt rendszer-tematikán, körülbelül 27 másodpercig bírja az atombiztos védelem, aztán szétnyitja combját minden eszköz, akár egy szajha a bordélyházban.

Kezdődött az egész az iPád 3.2-es szoftverével, amiről a bejelentés napján kiderült, hogy törhető. Azóta sikerült deaktiválni a grafikus felületet, és előcsalogatni a pofás GUI mögött rejlő DOS-t:

 

aztán visszaléptek az iPhone OS-be, és telepítették a Cydiát, meg a Blackra1n-t.

 

Na de aki azt hiszi, hogy csak az iPad rendszerének verték be a gigantikus hacket (HEKKET!), azt téved, mert néhány órával a bemutató után a következő történt szegény OS 4.0-val:

A jailbreakelők nem árulják el a módszert a rendszer hivatalos megjelenéséig, nehogy addig befoltozza a rést az Apple.



Új MacBook Prók kedden?

Az április 13-i időpontot a Macworld hintette el, de megerősíteni látszik a hírt, hogy a Best Buynál kifogytak a 15 colos modellekből, egy másik webáruházban pedig a fehér MacBook kivételével mindegyik laptop készlete nullával egyenlő. Ti is érzitek a termékfrissítés illatát?

Csak emlékeztetőül, Core i5 és i7 processzorokkal szerelt MacBook Pro modellekre várunk, mert már több mint 300 napja volt a legutolsó termékfrissítés az okosabb laptopok esetében, és már tavaly őszre azt csiripelték a madarak, hogy érkeznek az új modellek. Ehhez képest már erősen benne vagyunk a tavaszban, de ne legyünk türelmetlenek (mint ő). Jövő hétig viszont már senki ne vegyen MacBook Prót vagy MacBook Airt.

A beszállítók szerint az Intel tehet a dologól, valamiért nem tudta vagy nem akarta kiszolgálni Cupertinó igényeit. Aztán lehet, hogy megunták a várakozást, és tettek bele egy-egy A4-et, vagy gyártatnak a (képzeletbeli) tajvani Intet gyárral valamit (NOT).




süti beállítások módosítása