Az apró gépek Flash nélkül érkeznek, ami elég határozott, bár buta állásfoglalás az Apple-től. Értem, mi van a döntés mögött: hogy az 1,4 gigahertzes processzort kár megterhelni az erőforrás-zabáló pluginnel, hogy az üzemidő húsz százalékkal csökken, hogy a Safari folyton összeomlik a Flashtől, ettől függetlenül egy számítógépről 2010. novemberében nem lehet száműzni egy ilyen fontos platformot.

Ami mobilon vagy tableten védhető álláspont, egyebek közt azért, mert látszik, hogy a problémára jó megoldást a konkurencia sem tud nyújtani, az egy laptopon elfogadhatatlan, minden észérv ellenére is.

De lehet, hogy lesz megoldás, az Adobe vezetőjének egyik panaszkodása alapján. Shantanu Narayen az Engadgetnek beszélt arról, hogy sajnos nem kaptak tesztpéldányt az Airekből a megjelenés előtt, ezért nem tudták elkészíteni a Flash apró gépekre optimalizált verzióját.

A CEO szerint amint megírják a hardveres optimalizációt, ami kihasználja a grafikus gyorsítóban lévő tartalékokat, sokat javulhat a teljesítmény. A munka már folyik, a tesztgépek segítségével optimalizálják a kódot, így az már nem fogja olyan drasztikusan csökkenteni az üzemidőt az Adobe szerint.

Kérdés, hogy ebből mi valósul majd meg: emlékszem én azokra a fogadkozásokra, amik már két évvel ezelőtt használható, gyors mobil Flash-t ígértek. Aztán nézzük meg, hova jutottunk: a telefonok, tabletek hardvere sokat fejlődött, teljesítményük összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint 2008-ban volt, mégis gondot okoz még egy Samsung Galaxy Tabnek is a gördülékeny böngészés vagy videolejátszás, ha belép a képbe a Flash.

Elhiszem a legjobb szándékot, hiszen az Adobe érdeke is az, hogy népszerű, sőt, megkerülhetetlen legyen a platformja, de van, ami egyszerűen nem megy. És ez még akkor is igaz, ha egy laptopról, legyen az akár szuperszexi, vagy szupervékony, nem hiányozhat a Flash.

Egyébként ezt a posztot már egy 11,6 colos Airről írtam, ami tesztelésen van nálam, és meg kell, hogy mondjam, hogy legalább olyan gyorsnak és valamivel még gördülékenyebbnek tűnik, mint a 2,53 gigahertzes processzorral szerelt MacBook Próm, gondolom főleg a memória-alapú háttértárnak és a grafikus gyorsítónak köszönhetően. Remek kis gépről van szó, amiről a tartós teszt végén írok majd egy hosszabb posztot, de annyit már most elmondok, hogy az egyik első dolgom a Flash telepítése volt, bármennyire is ismerem annak minden hátrányát.

Laptopon Flash Nélkül Nem Megy.