Az egyik legkellemetlenebb élményem az Apple-lel egyértelműen az iOS4 feltelepítése volt iPhone 3G-re. Mérhetetlenül lassú lett a telefon utána, egy olyan terméket tartottam a kezemben, amivel ha az Apple 2008-ban rukkol elő, nem lett volna sikere.

Ezt természetesen más is észrevette, valaki nem is elégedett meg ennyivel, beperelte az Apple-t, hogy szándékosan készítette el így az erősebb vasat igénylő operációs rendszerét downgrade-elési lehetőség nélkül, így aztán mindenkinek meg kell venni a legújabb készüléket. Az egyetlen lehetőség a korábbi állapotok visszaállítására az egyébként legális jailbreak, ami viszont a garancia elvesztésével jár, írja a joggal dühös Bianca Wofford.

A benyújtott dokumentumban egy iPhone 3GS elszaródásáról van szó, a felperes lassú billentyűzet-válaszidőről és gyors akkulemerülésről számol be. 5000 dolláros kártérítést követel mindenkinek, akinek a telefonja használhatatlan lett a frissítés után.

Tegyük hozzá, hogy noha alapjában mélységesen egyetértek a felháborodással, a downgrade lehetőségének elvétele egy korábbi történet, és inkább a telefon feltörése, az újabb biztonsági rendszerek kikerülése (a sebezhető szoftver megtartása) elleni hadjárat része. Az, hogy esetleg másra is lehet használni, járulékos jó lehet az Apple-nek.

És a nap kérdése: szerintetek is szándékosan alkotta meg így az iOS4-et az Apple, vagy csak arról van szó, hogy a fejlettebb operációs rendszer régebbi készülékeken mérsékeltebb teljesítménnyel fut?