Steve Jobs azt állítja, hihetetlen sikereket értek el a multitouch terén, éppen ezért jövő év elején a Macekre is elhozzák az tapizás által kínált örömöket. A Mac OS X Lion, vagy akárhogy nevezik majd, új ficsörei ezek szerint erre koncentrálnak majd. Én meg erre azt mondom, hogy itt volt már az ideje.

Persze a multitouch egyáltalán nem ismeretlen a Mac OS X-ben, hiszen a laptopokon és a Magic Trackpadnak, Magic Mouse-nak köszönhetően a desktopokon is kiadhatunk többujjas parancsokat, ez viszont érezhetően még csak egy korai állapota a kényelmesebb munkavégzésnek, de az irány jó.

Hogy hová tart az út, arra jó szmléltető eszköz az Apple által már 2008 elején levédetett kütyü, ami csaknem minden szempontból ideális lenne a mostani egér-billentyűzet leváltására. A megálmodott hatalmas, gépelésre is alkalmas trackpad pontosan annak enged teret, ami túlmutat a billentyűkombinációk kényelmetlenségén és kezünk egér utáni keresésén: a széles gesztusokkal vezérlés lehet a jövő, amikor az ujjunk sosem ér a tapis felület szélére.

Egy jelentős mérföldkő volt a Magic Trackpad idei piacra dobása, ezzel az Apple informálisan bejelentette, hogy már sehol sincs feltétlenül szükség az egérre: hatalmas trackpadokat rakott elénk az íróasztalra, korábban pedig a laptopokra szorított helyet az óriási tapipadnak. Most pedig itt az ideje, hogy a szoftver, Mac OS X is fel legyen készítve az új kalandokra, az újabb parancsokra, nem beszélve rólunk, a felhasználókról, akikkel lassan lehet megetetni az ilyen horderejű változásokat. Persze azt is megértem, hogy a fejlesztéseket maximálisan a tapasztalatokhoz, felmerülő problémákhoz kell igazítani, nem lehet elkapkodni a dolgot.

Jövő szerdán tehát megtudjuk, mit kapunk 2011 elején a multitouch területén, mit hoz el az oroszlán. Ráadásul, bár személy szerint nem hiszek a létezésében, állítólag a touchscreen iMac is eljöve, ez a pletyka mindenesetre az iOS és Mac OS összenövésének trendjét mutatja. Az új MacBook Air hosszan tartó fejlesztése pedig akár egy köztes terméket is létrehozhat, a touchscreen laptopot új gesztusokkal.

Izgalmas trendek körvonalazódnak tehát. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az Apple láthatóan felhagyott az eddigi szivárogtatási stratégiájával, és végre egyből a lényegre tér a közleményben, teljes lehet az örömünk.