Új rovat indul az Appleblogon: a havi rendszerességgel jelentkező posztokban i-Doki, az ország egyik legismertebb Apple-szerelője ad majd tippeket, tanácsokat arra, hogyan hozzuk ki a maximumot gépünkből, egyúttal néhány izgalmas sztorin keresztül megtudhatjuk azt is, hogy milyen iPhone-t vagy Macet szerelni, mik a leggyakoribb hibák, mik a legérdekesebb esetek. Az Appleblog dr. House-át köszönthetitek tehát i-Doki személyében, aki bemutatkozásul az alapoknál kezdi: hogyan lehet néhány gombnyomással rendbe tenni lassuló MacBookunkat, és miként lehet egy pasztával megfiatalítani a gépeket. Következzen tehát i-Doki:

Üdvözlök mindenkit első appleblogos írásomban, melyben olyan problémákkal foglalkozunk, amik szinte minden MacBook és MacBook Pro tulajdonost érintenek.

Karbantartás - minden Apple-laptop életében elérkezik az idő, amikor megjelennek az öregedés első tünetei: kicsit meglassulnak, jobban melegednek és nem azt az élményt nyújtják, amit rigófüttyös ifjúkorukban.

Minden notebook kifogástalan működésének kulcsa a megfelelő hűtés. Ezt a gépünkben a processzorra, a grafikus gyorsítóra és a chipsetre helyezett hűtőrendszer, hűtőborda biztosítja. A processzorok és a hűtőrendszer között egy hőátvezető anyagot alkalmaznak, melyet köznyelven hűtőpasztának szoktak nevezni. A hűtőrendszer lelke maga a ventilátor, amely a hűtőbordákon keletkező hőt fújja ki gépünkből.

Legnagyobb ellensége gépünknek a por, mely sajnos minden MacBook és MacBook Pro-tulajdonost érint, kivéve talán a KFKI vagy az ELGI pormentes laboratoriumaiban tevékenykedő szerencsés társainkat.

A hűtőventilátor évek elteltével megszámlálhatatlanul sok köbméter levegőt képes átfújni a hűtőbordákon, ez azonban már akár egy év után is porcicakolóniák megtelepedését okozhatja. A jelenség következménye sajnos túlmelegedés, és a rendszer lassulása lehet.

Szerencsére a probléma a gép szétszerelése után könnyedén orvosolható sűrített levegő használatával, amely az összes megtelepedett port eltávolítja.

Van azonban olyan probléma, amit sűrített levegő alkalmazásával nem tudunk megoldani. Egy-két év elteltével ugyanis a chipek és hűtőbordák közé helyezett hűtőpaszta is elöregszik (kikeményedik) és nem képes a processzorok hőjét megfelelő hatásfokkal átvezetni a hűtőbordákra. Az alábbi képen látható, hogy a hőátvezető paszta kikeményedés után képtelen lefedni a processzor egész felszínét, ami sajnos általános jelenség.

Ugyanakkor jó hír, hogy némi beavatkozással a MacBook és a MacBook Pro jobb lehet, mint újkorában: a megfelelő hűtőpaszta alkalmazásával akár hatékonyabb hővezetést is elérhetünk, mint amit a gyártásnál alkalmaznak.

A fenti hardveres karbantartás elvégzése után természetesen még szoftveres problémák is felmerülhetnek, amiket több módszerrel is orvosolhatunk.

Első lépésként alkalmazzuk a Mac OS X rendszer kínálta „Repair Disk Premissions”-t a Disk Utility-ből. Ez már önmagában is csodákat művelhet, és valóban nincs szükség nagy hozzáértésre.

Amennyiben a Repair Disk Premissions nem hozott kellő eredményt, akkor az ingyenesen letölthető ONYX futtatásával még nagyobb gyorsaságot tudunk elérni. A rendszer optimalizálását elvégző program rendbe rakja a fájlrendszer struktúráját, megszabadítja az OS X-et a felesleges ballasztoktól, ugyanakkor az alkalmazást megfelelő körültekintéssel szabad csak alkalmazni, mivel az rendszerünk mélyébe is belepiszkál (ha nem értünk hozzá, bízzuk inkább szakemberre).

Természetesen a fenti karbantartások bármelyikét elvégezzük szervizünkben, szívesen segítünk és állunk mindenki rendelkezésére.