A hétfői bréking news egyértelműen az iPhone 4G prototípusának megtalálása és felboncolása volt: a Gizmodo napokig nyomkodta a telefont, majd röviden ismertette a részleteket, amikből kiderül, hogy az új készülékben előlapi kamera, vaku, nagyobb üzemidejű akkumulátor lesz, valamint a formavilág is változni fog. Többen a szívükhöz kaptak, amikor meglátták az esetlen alumíniumkeretet, ők továbbra is abban bíznak, hogy a forma még változni fog, a dizájn csak ideiglenes.

Időközben aztán két fontos információ is kiderült.

Az egyik: a Gizmodo ötezer dollárt, körülbelül egymillió forintot fizetett a megtalálónak a készülékért, cserébe több mint kétmillió kattintást és rengeteg említést kapott az oldal, jó üzletet csinált tehát a Gawker-media ékköve.

A másik, még fontosabb hír: előkerült az a fickó, aki elhagyta a telefont. A megtaláló is emlékezett a nevére, mert amikor elkezdett játszani a 4G-vel (szóval még mielőtt az Apple távolról letiltotta volna a készüléket), a tesztelő még be volt lépve a Facebook-accountjával.

Hősünket Gray Powellnek hívják, 2006-ban végzett az Észak Karolinai Egyetemen, és az iPhone basebandjén dolgozik - vagy legalábbis azon dolgozott még tegnap, amikor a Gizmodo felhívta a fickót. Powell állítólag nagyon fáradtnak, és összetörtnek tűnt, de legalább életben volt, nem úgy, mint az a kínai mérnök, aki tavaly nyáron vesztette el a készülék egy korai prototípusát, majd öngyilkos lett.

A Gizmodo egyébként nagyon megengedő Powellel, arról ír, hogy tévedni emberi dolog, hogy előfordul az ilyesmi, és hogy bunkóság lenne egy ilyen apró hibáért kirúgni a srácot. A lap azonban szerintem azért kommunikál így, mert tudja, hogy felelőssége van abban, hogy Powel ilyen helyzetbe került. Nem mintha rosszul tette volna a Gizmodo, hogy lehozta a sztorit, csak az alkalmazott mentegetését ne vegyük túl komolyan: a srác igenis hatalmasat hibázott, nagyon felelőtlen volt, amiért bizony iszonyú nagy kirúgás jár. Legalábbis egy komoly munkahelyen maximum a média nyomása tudna bent tartani egy ilyen alkalmazottat.