A Cnet összesítése és az általam látott kommentek alapján összerittyentettem egy kis kérdezz-feleleket, hogy azt a keveset, amit tudunk, legalább egy helyen tudjuk, néhány új infóval megspékelve.

Miben küönbözik az iPad az eddig látott tablet PC-ktől?

Legfontosabb, hogy nem a desktop operációs rendszert használja, hanem az iPhone OS egy módosított verzióját.

De ez miért jó nekem?

Lehet nézni ennek a döntésnek az előnyeit és a hátrányait. Hátránya, hogy jobban lekorlátozott, mit tehetsz a géppel, így a vásárlás előtt vedd számba, mik az elvárásaid. Előnye, hogy a feladatokat gyorsabban, gördülékenyebben tudja végrehajtani egy egyszerűbb, de alacsony fogyasztású processzor mellett is, ennek következtében hosszabb akkuidőt és felhasználói mosolyterpeszt kapunk eredményül.

Mennyibe fog ez kerülni nekem? 500 dollár, vagyis százezer forint?

Nem, a legolcsóbb modell lesz ötszáz dollár, nettó, az Egyesült Államokban. Ez a 16 gigás wifis verzióra vonatkozik. Ha nagyobb tárhelyet szeretnél, vagy akarsz 3G-s MicroSDSIM-et a gépbe, az emeli az árat, a 64 gigás modell esetében akár 830 dollárig. Ez nagyjából azt jelenti, hogy 140 ezernél kezdődik itthon az ár, és 230 ezer forint körül fejeződik be.

És a drágábbnál gondolom a havidíj pluszba.

Igen, ráadásul a hackelés lehetőségét is megkurtította az Apple azzal, hogy MicroSIM-mel lehet használni a gépet, vagyis valószínűleg továbbra is a kiválasztott szolgáltatós modellben hisznek Cupertinóban (nem egykönnyen válthatsz szolgáltatót például Magyarországon kérek egy MicroSIM-et felkiáltással). Az Egyesült Államokban 15 dollárért (3000 forintért) adnak 250 megabájt adatot, 30 dollárért (6000 forintért) pedig korlátlanul használhatod a 3G hálózatot. Egyébként az AT&T sem hisz nagyon benne, hogy kapkodni fognak az ajánlat után. Akkor majd csökkentik az árat, mert ez a természet ősi törvénye.

Tudom használni a már meglévő iPhone-os programjaimat iPaden?

Az esetek többségében igen. Vagyis azokat az appokat, amik az iTunes-ban vannak, egy csatlakozás után átdobhatod az iPadre. De mivel ezek kisebb felbontásban írodott alkalmazások, csodát ne várj. Vagy iPhone-kijelző méretben látod őket, vagy felnagyítva, mesterségesen növelve a felbontást. Lesznek olyan programok is, amik nem másznak át, így a videós, fotókészítő alkalmazások, de ezeknek úgysem vennéd hasznát.

Mivel több ez, mint egy nagy iPod touch?

Egyrészt pont ezért, mert nagy. Az Amazon reakcióján látszik, mennyire felbolygatta a készülék az e-readerek piacát, vagyis az iPod touch és iPhone után ez valóban alkalmas lett arra, hogy e-readernek nevezzék, miközben ugyanazon az áron más dolgokra is használható. Az Apple például csak a készülék kedvéért kiadja az iWorks multitouch verzióit, izgalmas gesztusokkal, az egyes alprogramokat 10 dollárért árulja majd egyenként az AppStore-ban.

És ezzel készíthetek majd .doc-ot vagy .xls-t is?

Igen, a dokumentumokat ugyanúgy exportálhatod majd MS Office formátumokba, mint a desktop verzióknál, és elküldheted emailben.

Mi az, amivel ez kevesebb, mint a versenytársak termékei?

Ez attól függ, ki a versenytárs. Ha a netbookokhoz hasonlítjuk, nem támogatja a flash-t, nincs multitask a külső alkalmazásoknak (az Apple ettől függetlenül engedélyezheti a saját programjaira, például lehet zenét hallgatni, miközben levelet írsz), nincs videokimenete, nem lehet rá USB-eszközöket kötni (átalakítóval lehet a dock konnektoron keresztül), és vezetékes internetre sem csatlakozik, úgyhogy otthonra érdemes venni egy wifi routert, ha még nincs. Ha az e-readerekhez hasnolítjuk, hátránya, hogy a háttérvilágítás miatt megerőltetőbb a szemnek, bár sokan már immunisnak vallják magukat.

Miko'?

Április 3-án vehetik át az előrendelők az USA-ban a wifis verziót, a 3G-vel megspékelt modellek mág ugyanebben a hónapban érkeznek. Április végén mindkét verzió kapható lesz ezekben az országokban: Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Spanyolország, Svájc, Egyesült Királyság. A magyar megjelenést a homály jótékony felhője borítja, talán május végére-június elejére mi is kapunk.