Az Apple tegnap nyilvánosságra hozta, hogy bepereli a HTC-t szabadalomlopás miatt. 20 levédett dokumentumot neveztek meg, amit az okostelefon-gyártó szerintük úgy ahogy van, felhasznált a saját készülékeikben. Steve Jobs így nyilatkozott:

Vagy ülünk tétlenül, és nézzük, ahogy a versenytársak ellopják a levédett találmányainkat, vagy teszünk valamit ellene. Úgy döntöttük, az utóbbit választjuk. Úgy gondoljuk, a versengés egészséges, de mindenkinek a saját technológiáját kell felhasználni, nem elvenni másokét.

Az érintett szabadalmak:

"Time-Based, Non-Constant Translation Of User Interface Objects Between States"

"Touch Screen Device, Method, And Graphical User Interface For Determining Commands By Applying Heuristics"

"Unlocking A Device By Performing Gestures On An Unlock Image"

"List Scrolling And Document Translation, Scaling, And Rotation On A Touch-Screen Display"

"System And Method For Managing Power Conditions Within A Digital Camera Device"

"Automated Response To And Sensing Of User Activity In Portable Devices"

"GMSK Signal Processors For Improved Communications Capacity And Quality"

"Conserving Power By Reducing Voltage Supplied To An Instruction-Processing Portion Of A Processor"

"Object-Oriented Graphic System"

"Object-Oriented Event Notification System With Listener Registration Of Both Interests And Methods"

A kérdéses telefonok között Windows Mobile-os és Google Androidos készülékek is vannak, viszont csak utóbbiak esetében vetik fel az operációs rendszer gyártójának felelősségét is. A Microsoft tehát kimarad a buliból. A kifogásolt készülékek: Nexus One, Touch Pro, Touch Diamond, Touch Pro2, Tilt II, Pure, Imagio, Dream, myTouch 3G, Hero, HD2 és Droid Eris.

A lavinát szerintem a Nokia lépése indította el, a finnek tavaly perelték be az Apple-t, ahonnan kapásból visszatüzeltek olyan szabadalmakkal, amiket szerintük meg a Nokia lopott el tőlük. Akkor is lehetett már érezni, hogy egy kényes egyensúlyt tartanak fent a gyártók egymás között, a piacon senki sem ártatlan, és ha valaki asztalt borít, az láncreakciót indíthat el.

Az Apple az első generációs iPhone óta nem indított pert az iPhone-hoz hasonló működésű, kezelésű, megjelenésű telefonok miatt, most azonban elkezdte a lövöldözést. Csaknem egy éve annak, hogy bírósággal fenyegette a Palmot, most mégis a HTC-n keres először fogást.