Egyre többen és egyre jobb eszközökkel célozzák meg azokat az iPhone és iPod touch-felhasználókat, akik este nyolckor belesüppednek a foteljukba, és képesek bármiből távirányítót készíteni. Legkönnyebb erre a célra a takarításba belemerült barátnőnket használni, a kutyának már nehezebb elmagyarázni a dolgokat, és míg az összegyűrt zoknicsomóval még megpróbálhatjuk lekapcsolni a villanyt, seprűnyéllel váltani csatornát már rég nem megy.

Rengeteg alkalmazás van az AppStore-ban a kényelmes embereknek, egyesek ezek közül meghatározott programokat (mint a Remote az iTunes-hoz, a Keynote Remote, a Boxee media center vagy a VLC app) vagy berendezéseket (iHome remote vagy a Sonos multi-room hangrendszert kezelő app) irányítanak, mások tapipaddá változtatják a telefont, hogy az asztali számítógépünket is elérjük több méteres távolságokból is (Remote Jr., TouchMouse), és vannak azok, amik az IR-t vetik be, hogy minden otthoni kütyü egyetlen alkalmazással irányítható legyen.

Csakhogy az iPhone-ban nincs infravörös adó, így a gyártóknak kell kitalálniuk, hogyan lehet a legkönnyebben pótolni ezt, hová lehet felerősíteni egy jeladót a telefonra. Néhány hónapja a RedEye mutatott be egy olyan módszert, amivel sehová, egy base stationt lehet vásárolni 188 dollárért (nettó 37 ezer forint), ami kommunikál az Apple kütyüivel, a többit meg lerendezi a tévével, lejátszóval, hangrendszerrel.

Nem jó. Látszólag egyszerű, de az az eredménye, hogy kettővel több kütyüt iktatunk be magunk és a tévénk közé, ami ijesztő, főleg ha az árat nézzük.

A CES-en is láthattunk már egy új megoldást, a L5 Universal Remote Controlt, amit már a telefonra kell illeszteni, elindítani egy alkalmazást, voila. Kicsi, könnyű, első látásra barátságos. Viszont a bemutatón látni, hogy a gombokat egyenként kell felismertetni a jeladóval, és még olyannal is ijesztgetnek, hogy 100 ezer gombot tud kezelni. Ráadásul még meg sem jelent.

Nekem a RedEye legújabb megoldása tetszik a legjobban, több okból is. Az egyik, hogy a jack aljzatba kell dugni - ettől a telefon külső megjelenése időutazást tesz a kilencvenes évekbe, amikor az agydaganat elkerülése miatt vettek külső antennás telefont az emberek -, vagyis szabadon marad a dock konnektor, ha tölteni kell, vagy a laptopra nyomnánk a kütyüt, a hozzá tartozó alkalmazás pedig egy termetes adatbázisból szívja le a készülékeink utasításainak IR-kódjait. A másik, amiért tetszik, az az ára, 49 dollár, kevesebb mint tízezer forint (nem itthoni ár, pozor). Elvesztés ellen meg remélhetőleg piacra dobnak egy nyakba akasztásra kifejlesztett szütyőt.