Mióta az Apple bejelentette, hogy 14,99 dollárban maximálja az iBooksban eladott könyvek árát, mindenki az Amazont lesi, és találgatja, mi lesz most. Pedig a helyzet korántsem olyan tragikus, legalábbis a legutóbbi pletykák szerint.

Na, de lássuk, mi történt eddig. Mint ahogy Steve Jobs a keynote-on elmondta, az iBooks maximum 15 dollárért kínálja majd a könyveket. A legmagasabb ár természetesen leginkább a legfrissebb bestsellerekre vonatkozik majd, amiket az Amazon agresszív politikával tartott lenn eddig 10 dolláron.

Ez azóta megváltozott, ugyanis a Macmillan kiadó - aki egyébként az Apple-lel is megállapodott -, rávette az Amazont a váltásra. Az ő könyvei már 13-15 dollárért érhetőek el. És ha már egynek engedett az Amazon, másoknak is engedni fog, a korábban kőbe vésett maximum 10 dolláros árnak pedig gyorsan vége lehet.

Látszólag az új Macmillan-modellel senki sem jár jól, hiszen a kiadó az új árképzés szerint (a NY Times infói alapján) 9 - 10,5 dollárt kap egy bestseller után, míg korábban a magasabb listaár fele, 12,5 - 17,5 dollár ütötte a bankszámláját. És persze a vásárlók is többet fizetnek, vagyis kevesebb marad a kiadóknál és az ügyfeleknél is. Kinél jelentkezik akkor a többlet? Az Amazonnál, aki eddig 4 dolláros veszteséggel árult minden 10 dolláros sikerkönyvet, most azonban több mint 4 dollárt szerez minden eladás után. Mégsem örül, hiszen a Kindle eladási rekordszámainak fenntartása miatt ő inkább beáldozta volna ezt a pénzt.

A kiadók viszont úgy tűnik, inkább profitálnak kevesebbet a digitális könyveken. Hogy miért éri meg nekik mégis az új modell? Valószínűleg ugyanabból az okból, amiért inkább hónapokkal később adják ki e-book formájában a kiadványokat (ilyet is hallottunk), hogy a nyomtatott forma iránti keresletet ne szívja le az elektronikus terjesztés. Úgy tűnik, nincsenek oda érte, hogy az új, bestseller-gyanús könyveiket a Kindle-en vagy az iPadon keresztül adják el.

Szóval nagyban megy a kordagyurizás a tárgyalókban, miközben az Apple még mindig nem terített lapokat. Nem ismerni az öt nagy kiadóval kötött megállapodásainak részleteit, csak egy plafont hallottunk. 15 dollár. Azonban a New York Times úgy tudja, az Apple beépített a szerződésbe bizonyos kitételeket, amik biztosítják, hogy a legtöbb esetben ez alatt maradjanak az árak. A lap szerint akár az Amazon 10 dolláros árát is megközelítheti az új könyvek egy része, vagy egy példa szerint, ha egy új e-book 15 dollárért kerül be az üzletbe, a bestseller-listára kerülésének pillanatában már csak 13 dollár lesz.

Egyszóval: megint a kiadók kerültek nyeregbe. Közben én még mindig azon gondolkozom, hogy ki a jóisten akar iPadon olvasni könyveket?