A Gizmodo nyilvánosságra hozott egy iratot, ami állítólag belső utasítás az Apple Store-ok dolgozói felé, hogyan kell kezelniük a már-már nevetségessé váló 27-es iMac-gondokat. Legalábbis az egyiket.

Decemberben ugye kiderült, hogy mindenféle kijelzőproblémák vannak a típussal, ami miatt beszüntették a szállítást, először két hétre, később háromra módosult a várható szállítási idő. A villogó kijelző mellé csatlakozott a képernyő bizonyos helyeken történő sárgás elszíneződése is, ami már nemcsak a 27-es szériát, hanem - kisebb számban - a 21-eseket is érinti.

Utóbbi problémára így fest az Apple megoldási javaslata:

Ebben a kis színeltéréssel reklamáló ügyfeleknek elmagyarázzák, hogy a kolléga először próbálja meg hazaküldeni az ügyfelet, elmagyarázva, hogy a színeltérés normális (a kijelző bizonyos területein tapasztalható sárgulás esetében), és hogy az ilyen gondok nem tartoznak a garanciális javítás témakörébe.

Akik továbbra is pampognak, azokkal az Apple felveszi a kapcsolatot, hogy kicserélje az LCD-panelt. A gép cseréje tehát kizárt. Aki nem ad meg elérhetőségeket, az maga érdeklődhet az Apple-nél.

Azoknak a vevőknek pedig, akik azonnal kártérítést akarnak, visszafizethetik a készülék árát. Jó, mi?

Egyelőre azt sem tudni, hogy egyáltalán hardveres vagy szoftveres problémáról van szó, a kiszállítások elhúzása előbbire, míg a firmware-frissítések kiadása utóbbira utal. Megkérdeztük iDokit, egy ex-Apple-boltos szerelő véleményét is, de ő sem tudott egyértelműen állást foglalni az ügyben.

Az esetből tehát kihámozhatunk egy darab tanulságot és ugyanennyi rossz hírt: ne hagyjuk magunkat hazaküldeni, és nem cserélik a sárguló 27-es iMaceket. Azokat a gépeket, amiktől a Mac-eladások szárnyalását várták. Most azonban a felhők elvonulásáig senkit sem biztatnék a vásárlásra.

Az Apple egyébként tegnap kiadott egy firmware-frissítést, ami elvileg javítja a villogó kijelző problémáját. Mivel ez már a második ilyen próbálkozásuk, hozzátok is fordulok: megoldódott legalább ez a hiba?

update: jó eséllyel csak akkor küldenek haza, ha nem a híres sárgulási problémád van, vagyis ha az eltérés a minimális kereteken belül mozog. Ha nagy területeken tapasztalható a sárgulás, a visszafizetés és az LCD-csere lép életbe.

Share