Rögtön két forrásból is hallottunk választ a kérdésre, az egyik maga Steve Jobs, a másik a John Gruber, a Daring Fireball szerzője.

Jobs saját maga beszélt az Adobe-ról az iPad bejelentése után, valahogy így:

Lusták. Lehetőségük van izgalmas dolgokat csinálni, de egyszerűen csak visszautasítják. Az Apple nem támogatja a flash-t, mert nagyon bugos. Ha egy Mac gyakran lefagy, az a flash miatt van. Senki nem fog flash-t használni, a világ a HTML5 felé mozdul.

Jobs minden mondatát érdemes egy kicsit továbbszőni. Az, hogy a Maces Flash Player bugos és energiazabáló, arról egyetlen Macest sem kell meggyőzni. A legjobb esetben is sivító ventilátorokkal kell végigdolgozni egy napot - ha nem telepítesz valamilyen blokkolót -, de gyakran strandlabda-effektusról is hallunk, ami - ezek szerint -, leginkább a flash miatt van.

Már a 2009-es WWDC-n is sok szó esett a safaris pluginokról, akkor arról tartottak előadást, hogy a beépített szoftverek az új Safariban saját processként futnak, így ha lefagynak, nem rántják magukkal a böngészőt. Az ok a szoftvervezér szerint: a lefagyásokról gyűjtött információk.

Ha ugyanis lefagy egy alkalmazás, egy crash reportot küldhetünk az Apple-nek, amiből ők láthatják, mi a gond a legtöbb gépen. Ez az adatbázis ad egyedül valós képet arról, hogy mi a gond a legtöbb Mac-kel. És a hivatalos álláspont szerint a leggyakoribb ok: a pluginok.

John Gruber pedig azt állítja (névtelen Apple-forrásokra hivatkozva), hogy a plugin ebben az esetben eufémizmus a flash-re. A flash miatt fagynak le legtöbbször a böngészők.

Ezen pedig nem tudnak segíteni. A "lusta" Adobe-sokra kell várni, hogy megoldják a problémát, az Apple nem nyúlhat a flash playerhez. Az iPhone OS forráskódját állítólag teljes egészében kontrollálják (több nyílt forráskódú elemmel beépítve, persze), de ez nem igaz a Mac OS X egészére, részben a beépülő flash miatt. És ez nyilván kellemetlen lehet, ha pont egy ilyen terra incognita miatt hal le a felhasználók gépe.

A világ tehát másfelé mozdul Steve Jobs szerint. Csakhogy most kilátástalan a helyzet, hiszen mindenki azért telepíti a flash-t, mert olyan sok flash-tartalom van a weben, és a másik oldalon pedig azért készítik a flash-tartalmakat, mert olyan sok helyen van feltelepítve a player. Hogy tud ez másként is működni, pont az Apple mutatta meg, amikor rávette a Youtube-ot, hogy konvertálja át a videóit H.264-re. A flash teljes kiirtááshoz azonban ennél több kell, nyilván a piac HTML5 miatti önszabályozásában bíznak.

Ti bíztok ebben, vagy vannak fenntartásaitok?

Share