almalé és kungfu Rólunk

Nem Hackintosh, hanem Mac volt az Intel bemutatóján

Tegnap írtam egy postot arról, hogy az IDF-en demózott, darabokra szedett gép valószínűleg Hackintosh volt, mert Macre nem emlékeztetett, viszont OS X futott rajta.

Mondjuk nekem gyanús volt a Mac Prókból is ismert kék alaplap, de nem tudtam annyit a frissen bemutatott Light Peakről, hogy a világsajtóval ellentétes állítást fogalmazzak meg.

Most azonban kiderült, hogy a gigabites ethernetnél tízszer gyorsabb, másodpercenként 10 gigabites adatátviteli sebességet lehetővé tevő formátumot nemhogy ismeri az Apple, de egyenesen a kaliforniai cég dolgozta ki az alapjait. A demózott gép már az Intellel közösen készült, de az bizony egy rendes Mac volt, még ha csak félkész is, és a dizájnos házból sem láttunk semmit.

A Light Peak egyébként 2010-ben piacra kerülhet, onnantól egyetlen vékony kábelen mehet az usb/Firewire/ethernet/DisplayPort, ráadásul úgy, hogy mindegyik maximális fordulatszámon üzemel. 



Az iPhone népszerűvé teheti a kerékpározást?

És most nem a Critical Massról lesz szó. Japán fejlesztők egy olyan eszköz prototípusát mutatták be, ami akár még bringára csábíthatja akár a legelvetemültebb, egyedül kocsiba szálló sörhasbarbárokat is. A high-tech biciklizéshez pedig csak egy iPhone és egy spéci, kijelzővel ellátott sisak szükséges. Valahogy így:

Van némi igazság abban, hogy az iPhone egy picit védtelenül maradt a sityak tetjén, mentségükre legyen mondva, hogy ez nem a végleges verzió. Ha nem esik, a navigálás, bringán telefonálás viszont megoldva, nem tudom, mennyire biztonságos kijelzőket bámulni fél szemmel, de ezeknek a biciklis futároknak még ez is biztosan belefér.



Hackintosht villantott az Intel

Javában folyt a héten az IDF, ahol a világ legnagyobb processzorgyártója ismertette legújabb fejlesztéseit. Voltak forradalmi processzorok, gyártástechnológiák, meg bemutatták a Light Peaket is, azt az optikai csatolót, ami lehetővé teszi a hd-minőségnél is nagyobb felbontást biztosító kép továbbítását. A demó alkalmával pont 8 gigabites másodpercenkénti sebességgel szaladt ki az adat a gépből a monitorra, a felbontás a hd kétszerese volt. Ami a mi szempontunkból érdekessé teszi a sztorit, az az operációs rendszer, a gépen ugyanis Mac OS X futott.

A rendszer azonban a leghatározottabban nem Macintosh volt, hiszen ilyen egymásra dobott alkatrészekből álló konfigurációt nem gyárt az Apple, de olyat legalábbis biztos nem, ami támogatta a Light Peaket.

Éppen ezért amit láttunk az egy Hackintosh volt.

Ennyi!



Utazó iPhone: Hangar-7

Na, ez egy tipikusan olyan kép, amitől a férfiak többségének nadrágjában megmoccan valami. Forma-1-es autó, egy B-25 Mitchell bombázó (nagy a pofám, öt perce még azt sem tudtam, hogy repülőgép-e). Dugattyúk, szelepek, gépzsír, száguldás. Mi mást lehetne kívánni az életben, hahaha?

Utazó iPhone-unk is elment a Red Bull kiállítására, a salzburgi 7-es hangárba, m. és - állítása szerint - őszintén lelkesedő felesége társaságában (ő tükröződik a telefon kijelzőjén), hogy eldöntse: kereket vagy szárnyat szereltet fel magának. Persze az utóbbi mellett döntött, hiszen eszébe jutott, hányszor esett ki fejenállás közben a mellényzsebből.

A képen látható repülőgép egyébként arról is híres, hogy 1945-ben egy ilyen csapódott be az Empire State Building 79. és 80. emelete közé, aminek következtében 14 ember halt meg, köztük a két pilóta. A lángokat 40 perc alatt megfékezték, de egy közeli házban is kellett oltani: az egyik hajtómű ugyanis átütötte a felhőkarcolót, és a szomszédos tömb egyik penthouse-ára esett. Strange things happen all the time.

Pluszpont jár annak, aki megmondja, melyik film meghatározó mondata volt ez.



Elcsöndesedhet az európai iPod

Vannak azok a szabályozások, amikkel elviekben egyet lehet érteni, a gyakorlatban viszont a holló egye ki a szemét annak a bürokratának, aki kitalálta. Az Európai Unió dúskál az ilyen jogszabályokban, és a jelek szerint a közeljövőben egy újabb tétellel gazdagodik a lista: maximalizálni akarják az iPodok maximális hangerejét.

Igazság szerint eddig sem lehetett olyan eszközt forgalomba hozni, ami 100 decibelnél hangosabban játszotta a dalokat, ha viszont sikerül keresztülvinni az új tervezetet, 80 decibelre csökken az új határ.

Na most a hangerősség mértékegysége elég trükkös, szóval nem arra kell gondolni, hogy húsz százalékkal csökken a hangerő, a decibel ugyanis nem így működik. Száz decibelnyi a hangereje például egy légkalapácsnak két méterről, vagy egy diszkónak belülről, ilyenkor a torkunkon jön ki az agyunk. Nyolcvanat meg egy forgalmas utcán hallunk.

Még két szabályozás, és meglesz a 40 decibel, ami meg egy lakóterület éjjeli zajszintjének felel meg (uhu!).

Meglátjuk, hogy elfogadják-e a szabályozást, ami egészségvédelmi szempontból kétségkívül indokolt, de hát az alkohol meg a disznóhús sem egészséges, szóval tiltsák be azokat is!




süti beállítások módosítása