almalé és kungfu Rólunk

Fake! Kamu! Apple! XIII. rész

Mindenki nyugodtan hátradőlhet, az iPod-utánzatokat bemutató sorozat nem szűnt meg, még csak át sem alakult, egyszerűen szartam rá. Most azonban ott folytatom, ahol abbahagytam, sőt, Atsivval közösen tovább megyünk, és megcélozzuk az égóceán végtelen ragyogását!

Egyik leghűségesebb olvasónk egy hamisított shuffle-lel lett gazdagabb, aminek főleg az a speciális tulajdonsága, hogy az aktuális iPod-generációt másolja. Már ami a külsőségeket illeti, mert belülről egy ostoba majom. Szóval a lényeg, hogy most nemcsak egy fotónk van, hanem egy rövid írásunk is, fogadjátok szeretettel Atsiv tapasztalatait:

Ha csak a dobozában látnám, akkor tényleg elhinném, hogy eredeti. Az adatkábel, fülhallgató szinte ugyanaz, 4 gigabájtos, akku nem tudom meddig bírja, de a váz olcsó műanyag,a LED elég hülye helyre került (a lejátszó aljára) és ami tényleg átverés: a shuffle-klón nem tudja a shuffle-módot!

Ja. és ami abszolút kicseszés, hogy almás tatyót is adtak hozzá, VoiceOver nincs, sőt a hosszúkás gomb a fülhallgatón csak dísz, a hangerő-szabályzóval lehet lépkedni a számok között, hangosításnál hosszan nyomva kell tartani a gombot, de beszéljenek helyettem a képek:



Villámgyorsan terjed Magyarországon a Snow Leopard

Alig egy hete jelent meg az új operációs rendszer, máris megközelítette piaci részesedésben elődjét, a Leopardot. Oké, nem a teljes hazai helyzetről adok most képet, ahhoz ugyanis normális piackutató cégekre lenne szükségünk, csak az Appleblog statisztikáira tudok hivatkozni, amik azért mégiscsak mérvadók valamennyire az aktív hazai Mac-júzerek szempontjából.

Szóval az elmúlt egy hét statisztikáiból kiderül, hogy a látogatók 39 százaléka használt Mac OS X-et, azon belül is 60 százaléknak volt Leopard a gépén. De nem ez az érdekes, hanem hogy már heti bontásban második helyre került a Snow Leopard, 30 százalékos részesedéssel a Macintosh-kategórián belül.

Egyébként hasonlóan nagy volt a 10.6-os szelete a premier hétvégéjén is, egy nappal a hivatalos bemutató után már 26 százaléknál tartott a Snow Leo. Azóta meg tovább erősödött, tegnap már 38 százaléknál tartott, ha csak a Mac OS X-eket nézzük.

Egyrészt gondolom az ár, másrészt a nagyjából kockázatmentes átállás, harmadrészt meg az instant gyorsulás miatt gondolhatták úgy sokan, hogy érdemes minél előbb lecserélni a Leopardot, és a legtöbben nem is bántuk meg. Ádám meg majd csak megbékél a helyzettel.



Nem tetszik a Snow Leopard (még)

Tudom, hogy még csak a nullás sorszámú verziónál tartunk, és lesz még hiba bőven, én mégis elkészítettem nemtetszési listámat. Azt is elmondom, miért.

Míg Csaba összességében egy jobb, gördülékenyebb operációs rendszert kapott, nekem sok esetben a bosszúság maradt, amit már nem bírtam magamban tartani, ezért pennát ragadtam. Persze, nagyon jó, hogy a rendszer gyorsabban áll fel, widgetek is gördülékenyebben működnek, meg köszönöm azt a három giga tárhelyet is, ami felszabadult az update után. De!

Én még ennyit nem láttam a strandlabdát, mint az elmúlt egy hétben. Bizonyos alkalmazásokat lassabban nyit meg a Snow Leopard, mint elődje, legalábbis nekem ez az érzésem.

És ha már gördülékenység: az Exposénál én egyáltalán nem érzek előrelépést, sőt. A Leopard okos ablakelrendezése nagyon bejött, a kaotikusnak tűnő szétfröccsentett programablakoknál mindig megtaláltam, ami nekem kellett, és azonnal reagált a kérésre a rendszer. Ebben a mostani két-háromsoros vízszintes elrendezésből, kékre festett lézerkardszínű keretből, és a tized másodperces (tudom, hülyén hangzik, de számít) várakozásból a parancs kiadása után nekem nem jön le, miért lenne ez jó nekem.

A fenti panaszomra nem várható javítás, ezt így kitalálták, nincs mit tenni.

Most jöjjenek, amik miatt várom az update-eket. Például az, hogy ha most erre a bekezdésre nézek, aláhúzza az összes szót, mintha azokat nem tartalmazná a magyar szótár. Jobb klikket nyomok, a korrektúrás javaslat pontosan ugyanaz, mint amit begépeltem. Aztán ahogy végére értem az előző mondatnak, hirtelen megjavult. Nem tudom, erről pontosan melyik alkalmazás tehet, de felhasználóként nekem ez tökmindegy. Működjön legalább úgy, mint eddig.

A másik: a levelezőm nem tud levelet küldeni, az smtp szerver beállításai rendben vannak, és mégsem megy. Várom a 10.6.1 Mail-frissítését, addig marad a webes bejelentkezés vagy az asztali gép. Esetleg az iPhone, ugyanis azon érthetetlen módon továbbra is tudok levelet küldeni a megszüntetett (és már nem működő) smtp-jelszóval is.

Tegnap merészeltem nyomni egy Finder újraindítást, meglepetésemre az ikonjaimat ez a parancs szétverte a helyükről, egyenként kellett visszaraknom őket a helyükre.

Na, még egy kifogásom van, és ezzel mára be is fejeztem. Ha rádugom az iPhone-omat a gépre, az minden egyes alkalommal elkezdi beolvasni az összes fotómat (új lett az Image Capture is), ami 30-40 százalékban leterheli a processzort, a ventillátor felbúg. Nem kell.

Nem állítom, hogy most ezek miatt azonnal downgrade-elnék Leopadra, a problémák nagy része ugyanis valószínűleg heteken belül eltűnik. Én leírtam a véleményemet, most rajtatok a sor. Ti mit tapasztaltatok?



Utazó iPhone: Csernobil

Nem találjátok ki, honnan küldött nekünk utazó iPhone-os képet Ádám és Tamás, ha letakarjátok a poszt címét. Pontosan: Csernobilból, pontosabban a csernobili atomerőműből. Az iPhone mellett látható egy Geiger-Müller-számláló, amin állítólag azt látjuk, hogy ott sem kell a szomszédba menni nyolclábú kutyákért.

A fotó készítői a felvételt bizonyítékként szánják, miszerint az iPhone a normál radioaktív háttérsugárzás 400-szorosát is bírja. Nekem fogalmam sincs, mennyi a normális háttérsugárzás, de elhiszem nekik.

Ezzel a kalanddal utazónk megtudta, hogy a röpködő mínuszok és a sivatagi hőség mellett más kihívásokkal szemben is ellenálló, időnként ugyan felrobban, de ezt igazán nem lehet felróni neki. Előfordulhat bárkivel.



Veszélyesebb lett a Snow Leótól a Mac

Na nem sokkal. Annyi történt, hogy a Flash aktuális 10.0.32.18-as verziója helyett a 10.0.23.1-es került az operációs rendszerbe, amiből hiányzik néhány biztonsági frissítés. Nemcsak arról van szó, hogy nem a legfrissebb Flasht telepíti a rendszer, hanem hogy az új helyébe felrakja a régit.

Itt ellenőrizhetitek, hogy nektek melyik verzió van a gépeteken, és ha kiderül, hogy titeket is megszopatott a Snow Leo, itt tudjátok korrigálni az Apple ármánykodását. Nem lennék most valamelyik Flash-verziószám helyében!




süti beállítások módosítása